Slovenija

Kučanov prvi človek

Samo Strel
29. 3. 2016, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Preverili smo, kdo je oseba, ki jo že vrsto let lahko vidimo na fotografijah skupaj s Kučanom, celo tako pogosto, da jo zamenjujejo za njegovega varnostnika.

Mediaspeed
Gezo Vogrinčiča in Milana Kučana lahko skupaj vidimo na skoraj vsaki prireditvi.

Oseba, ki je na mnogih prireditvah tik ob prvem predsedniku naše države, je Geza Vogrinčič, njegov prijatelj iz otroštva, ko sta skupaj preživljala čas v rodnem Prekmurju.

mediaspeed
Novembra 2011 sta si skupaj ogledala nogometno tekmo med vinarji Slovenije in Italije.

Iz jeze potrgali čine

V knjigi Boža Repeta Prvi predsednik je opisana tudi anekdota iz mladostnih dni; takrat sta se Geza in Kučan večkrat udeležila prostovoljnih mladinskih delovnih brigad. »Ko smo pri Samoboru delali odsek avtoceste, je prišla visoka delegacija iz Ljubljane. Naše vodstvo je oštela, češ da ne dosegamo norme. To smo sprejeli zelo čustveno. Milan, naš komandant, in njegov namestnik Karči Sukič sta si iz užaljenosti in protesta začela trgati čine,« je razložil Vogrinčič. To pa jih ni odvrnilo od tega, da ne bi v prihodnje še bolj zavzeto poprijeli za delo v delovnih brigadah. »Potem smo šli delat še dodatno in bili nazadnje trikrat proglašeni za udarno brigado,« se je v knjigi skupnih mladostnih dogodivščin spominjal Geza.

mediaspeed
Tudi njuni ženi Gabi Čačinovič Vogrinčič in Štefka Kučan sta dobri prijateljici. Skupaj so si oktobra 2012 ogledali tudi premiero monokomedije Star fotr.

Skupaj od letovanj do bistrenja možganov v gorah

Od takrat pa sta ostala velika in nerazdružljiva prijatelja. Skupaj vsako leto z ostalimi prijatelji z barko letujeta na hrvaških otokih, kjer so ju fotografi že večkrat ujeli. Tisti, ki radi zaidejo v gore, pa so že velikokrat imeli priložnost, da ju opazijo skupaj pri osvajanju kakšnega izmed številnih slovenskih vršacev. Vogrinčič velja za enega izmed redkih ljudi, ki jim je lahko Kučan vedno zaupal in povedal svoje mnenje. Tako je bilo tudi na številnih planinskih poteh. Kot v prej omenjeni knjigi pravi Kučanova žena Štefka, je Geza eden izmed tistih, ki so Kučanu zelo blizu. »Jaz sem hodila lagodno, kot na sprehodu, se pogovarjala in debatirala, njemu (Kučanu) pa to ni ustrezalo. Dopovedoval mi je, da potrebuje naporno hojo navkreber zato, da bi se za nekaj časa otresel trdovratnih razmišljanj o aktualnih političnih zapletih, se naužil narave, tišine in si tako bistril logično misel pri iskanju rešitev,« v knjigi razloži Štefka.

mediaspeed
Skupaj sta se udeležila tudi praznovanja šestdesetega rojstnega dne Miše Molk septembra 2014.

Mislili, da je varnostnik

Ker sta s Kučanom pogosto tako nerazdružljiva in ker je bil vedno v njegovi bližini, so Vogrinčiča nekateri v preteklosti celo zamenjevali za Kučanovega varnostnika. To delo je sicer v preteklosti opravljal Peter Šefman. Vogrinčič je danes, tako kot Kučan, v pokoju, pred tem pa je bil profesor geomehanike na fakulteti za matematiko in fiziko. Leta 1992 je doktoriral na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo.

mediaspeed
Fotografija s tradicionalnega spominskega dogodka ob Ruski kapelici pri Vršiču julija 2010. Letos se bo dogodka udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Poročen z bolj poznano Gabi

Poročen je z v javnosti bolj znano Gabi Čačinovič Vogrinčič, doktorico in profesorico na fakulteti za socialno delo. Čeprav je upokojena, še vedno predava na fakulteti. Tisti, ki jo poznajo, jo opisujejo kot prijazno in nasmejano osebo, ki ima izjemen čut za otroke. Gezo je Gabi spoznal že v srednji šoli v Murski Soboti, kmalu zatem sta se zaljubila, in kot je bilo v tistem času še v navadi, poročila. Gabi je pred leti tudi podprla ustanovitev stranke TRS, ki ji je predsedoval Matjaž Hanžek, lani pa ga je na tem mestu zamenjala Violeta Tomič. Zdaj sta oba poslanca pod okriljem Združene levice, ki jo sestavlja tudi TRS. 

google
Vsako leto odideta skupaj z ostalimi prijatelji na letni dopust z barko po hrvaških otokih.

Tudi skupaj ne bi zabijala

mediaspeed
Tako so se junija 2008 udeležili poletne šole vina na Mulu.

Znano je, da je Kučan velik ljubitelj košarke in da je bil še pred desetletji predsednik Olimpije, kjer je spoznal tudi današnjega župana Ljubljane Zorana Jankovića, za katerega še vedno pove, da sta prijatelja. V mladih časih pa naj bil Kučan tudi eden boljših košarkarjev v gimnaziji. Kot se je nekoč pošalil, pa tudi če bi nanj zlezel Geza, skupaj ne bi mogla zabiti. Višina ju je tako ustavila, da bi lahko uspela v košarki, zato pa sta bila oba toliko bolj uspešna v poklicih, ki sta jih opravljala kasneje.  

mediaspeed
Januarja 2015 sta se skupaj z ženama udeležila tudi že 18. tradicionalnega velikega dobrodelnega Lions plesa v Ljubljani.