Slovenija

Pri migrantih doslej še niso našli orožja

G.G./STA
18. 3. 2016, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prejšnje vlade so policistom dale nekatere obljube in sedanja vlada jih bo morala v okviru možnosti uresničiti, je v pogovoru za prilogo Financ Manager dejal generalni direktor slovenske policije Marjan Fank. Upa, da bodo v kratkem dosegli dogovor predvsem v zadovoljstvo policistov, saj bodo ti ostajali še desetletja, medtem ko se vlade menjajo.

sta

Fank sicer verjame, da glede na razmere ne bo vsega mogoče uresničiti v celoti, toda če bo vlada izkazala dobro voljo in interes, da uresniči dobršen del ali večino teh zavez v okviru možnosti, bodo policisti to razumeli. "Seveda pa razumem tudi razočaranja policistov zaradi neizpolnjenih obljub v prejšnjih letih," je dejal Fank in poudaril, da si vodstvo policije najbolj želi, da se doseže dogovor. Varnostne razmere so namreč zelo zahtevne, "in če se pri tem ubadamo še s tem, da smo v stavki, je vse naloge še toliko teže opraviti".

Glede disciplinskih postopkov je Fank dejal, da so se pred začetkom stavke dogovorili, da bo moral ukrepati, če bodo policisti prestopili meje zakonitih stavkovnih aktivnosti. "Tudi stavkovni odbori strogo stojijo za spoštovanjem svojih stavkovnih pravil, jaz pa bom stal za pravili službe. Pa verjemite, nimam nobene želje škodovati pogajalskemu procesu, kaj šele policistom. Toda če bomo slabšali pogajalska izhodišča z nespametnimi potezami v okviru stavkovnih aktivnosti, to ne sme biti niti v interesu sindikata," je poudaril.

Glede materialnega stanja policije je ocenil, da je z lani sprejetimi ukrepi in z letošnjim proračunom "res nekako zasijala luč tudi za nas. Če gledamo proračunske postavke in tudi že realizacije, se padanje počasi ustavlja," je dejal. Realizacija letošnjega proračuna teče zdaj in med prednostne nabave so dali tisto, kar je bilo zapostavljeno v minulih letih: vozila, računalniško opremo in osnovna sredstva za delo.

Kaj se bo dogajalo po zaprtju balkanske poti?

Mediaspeed
Generalni direktor slovenske policije Marjan Fank

Po zaprtju balkanske poti za migrante so v policiji predvideli, da se bo povečal pritisk na zelene meje. In to po Fankovih besedah zdaj opažajo, vendar ni skrb zbujajoče. "Govorimo o do desetih prebežnikih na dan, kar je nekako v okvirih, ki smo jih poznali v preteklosti," je dejal. V Sloveniji pa do zdaj niso zaznali širšega razmaha organizirane kriminalitete pri prehodih beguncev. "Seveda pa se to lahko zelo hitro spremeni," je dodal.

V času prihoda beguncev varnost slovenskih državljanov ni bila ogrožena, je poudaril Fank. "Seveda pa se ob večjih koncentracijah prebežnikov, kot so jih doživeli denimo v Nemčiji, to lahko zgodi tudi pri nas - tega ne moremo stoodstotno preprečiti, lahko pa z ocenami tveganja zmanjšamo na minimum," je dodal.

Našli le propagandno gradivo

Pojasnil je še, da pri prebežnikih niso našli nobenega orožja. Glede nekaterih podatkov o gradivih s terorističnim ozadjem na mobilnih telefonih migrantov pa je dejal, da je šlo za dezinformacije. "To, kar smo odkrili, so bile nekatere vsebine, ki so tudi sicer dostopne na spletu, denimo različno propagandno gradivo in podobno. Vendar tega niso ustvarili tisti, pri katerih smo našli to gradivo, in vsebine se niso nanašale na načrtovanje napadov ali druge oblike kaznivega delovanja," je še pojasnil generalni direktor policije.