Slovenija

Slovenski raziskovalci prvi dokazali povezavo med ziko in možgansko okvaro ploda

STA
11. 2. 2016, 08.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slovenski raziskovalci Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so prvi na svetu dokazali, da okužba z virusom zika med nosečnostjo povzroča možganske okvare ploda. Gre za eno najpomembnejših odkritij, za katero so si zadnje mesece prizadevali ugledni inštituti po vsem svetu, so sporočili iz UKC.

STA
Projekt je kanadske znanstvenike stal slabih 87.000 evrov.

Prestižna medicinska revija New Englad Journal of Medicine je 10. februarja objavila prelomni prispevek raziskovalcev Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo in Inštituta za patologijo z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ter Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana in Kliničnega inštituta za radiologijo UKC Ljubljana, ki dokazuje, da lahko virus zika iz okužene matere okuži možgane ploda ter da v primeru take okužbe povzroči trajno okvaro možganov in mikrocefalijo.

Raziskovalci so potrdili, da so prirojene okvare osrednjega živčevja, povezane z okužbo z virusom zika v nosečnosti, posledica razmnoževanja virusa v možganih ploda.

Raziskava temelji na primeru prej zdrave Evropejke, po poročanju časnika Delo naj bi šlo za slovensko prostovoljko, pri kateri se je med bivanjem in delom v Braziliji ob koncu prvega trimesečja nosečnosti pojavila vročinska bolezen z izpuščajem.

Ultrazvočna preiskava je nepravilnosti ploda prvič prikazala v 29. tednu nosečnosti, v 32. tednu nosečnosti pa so zdravniki z ultrazvokom ugotovili zastoj rasti ploda, mikrocefalijo in kalcinacije v možganih. Nosečnica je zaradi tega zaprosila za prekinitev nosečnosti, ki sta jo potrdili etična komisija in komisija za prekinitve nosečnosti, so pojasnili v UKC Ljubljana.

Kot so navedli, je obdukcija ploda po prekinitvi nosečnosti potrdila hude strukturne okvare možganov, ki so bili zelo majhni možgani in skoraj popolnoma brez možganskih vijug, hidrocefalus ter kalcinacije. Mikroskopski pregled možganskega tkiva je potrdil tudi spremembe, ki so značilne za virusno okužbo. V vzorcih možganskega tkiva so našli virusom podobne delce in delce z značilnostmi flavivirusnih replikacijskih kompleksov, kar po pojasnilih strokovnjakov nakazuje razmnoževanje virusa v možganih.

S specifičnimi preiskavami so potrdili prisotnost RNK virusa zika in razmeroma veliko število kopij virusne RNK na enoto tkiva v vzorcih možganskega tkiva. Vzorce možganov in drugih organov ter tkiv ploda so testirali na prisotnost drugih vrst virusov, a kot so navedli, so potrdili zgolj prisotnost virusa zika in to izključno v vzorcih možganskega tkiva.

Slovenski prispevek je prelomen, so poudarili v UKC Ljubljana, saj so raziskovalci doslej samo sumili na povezavo med virusom zika in mikrocefalijo, s to raziskavo pa je bila prisotnost virusa zika v možganih ploda potrjena.

Pomemben dosežek skupine slovenskih raziskovalcev bodo predstavili opoldne na novinarski konferenci v Ljubljani.

Virus zika, ki ga prenaša tigrasti komar vrste Aedes in se običajno pojavlja v Afriki, se je od lani razširil po državah Latinske Amerike in Karibov, hkrati z njim pa so zabeležili tudi porast novorojencev z mikrocefalijo.

Do zdaj ni bilo znanstveno potrjenih dokazov, da zika povzroča mikrocefalijo, a je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila, da za takšno povezavo obstaja močan sum. Virus zika je WHO pred dnevi tudi razglasil za globalno nevarnost za javno zdravje.