Slovenija

Stavkata na trdih tleh: 'Če zdaj odnehava, bova smešna. Šla bova do konca'

Gabrijel Toplak
8. 2. 2016, 18.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Člana Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor Nikolaj Šket in Martin Ošlak jutra pričakata na tleh. Eden v spalni vreči, drugi na gobi. V petek naj bi jima predsednica nadzornega odbora uredila boljše pogoje.

Gabrijel Toplak
Nikolaj Šket za spanje nima na voljo spalne vreče, kot jo že nekaj noči ima njegov »sotrpin«.
Gabrijel Toplak
Sedež Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor je na Gospejni ulici 11.

Spori glede vodenja Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor, zaradi katerih sta dolgoletna člana Nikolaj Šket in Martin Ošlak, kot smo poročali, začela gladovno stavko, še niso razrešeni. Po petih dneh še naprej ostajata neomajna in čakata odgovor Ivanke Kotnik glede kolektivnega odstopa, zato vztrajata pri gladovni stavki. Vse več je tudi takšnih, ki jima nudijo podporo.

TOREK DAN D?

Stavkajoči Šket je priznal, da zaradi gladovne stavke na telesu počasi ne čuti več skoraj ničesar. Tri dni je pil samo vodo, zdaj pa sta s kolegom Martinom začela piti tudi sokove. »Če zdaj odnehava, bova smešna. Šla bova do konca,« je poudaril Šket, ki na tehtnico ne upa stopiti. »V sredo smo se na sestanku z Ivanko Kotnik ter predsednikom Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Tomažem Wrabrom in sekretarko Azro Seražin dogovorili, da kolektivno odstopi ves izvršni odbor in gremo na nove volitve. Kotnikova nam je zatrdila, da si bo vzela en dan časa in nam sporočila svojo odločitev. Tega ni storila in zdaj smo izvedeli, da naj bi to naredila prihodnji torek. Ne preostane nam nič drugega, kot da čakamo njen odgovor. Torej gladovna stavka zagotovo do tega dne bo, če ne, tudi dlje,« je pojasnil Šket, ki bi želel njen absolutni odstop.

Gabrijel Toplak
Nikolaju Šketu (drugi z desne) in Martinu Ošlaku (v sredini) podporo izražajo člani društva.

STRANIŠČE IN UMIVALNIK

Gabrijel Toplak
Stavkajočima se je v petek pridružila tudi predsednica nadzornega odbora Božena Potočnik.

Ob gladovni stavki imata Šket in Ošlak tudi druge težave. Nezadovoljna sta namreč z odnosom tamkajšnjega vodstva društva do stavkajočih. Do zdaj sta sicer lahko spala v prostorih društva, vendar jima niso dovolili uporabe vzmetnic, zato sta jutra pričakala na tleh. Ošlak sicer spi v spalni vreči, medtem ko ima Šket za podlogo nekakšno gobo. Edino, kar imata na voljo, je stranišče, za osebno higieno skrbita v umivalniku. »Ne glede na to bom vztrajal do konca. Najhuje je ponoči, ko spim na tleh. Jamral ne bom. Sam sem si to naložil,« je opisal razmere Ošlak in s prstom pokazal na proste sobe v prostorih društva, ki jih koristijo njihovi člani, če nimajo stanovanja in podobno. »Nekaj je prostih, a ključev ne dobiva. Rečeno nama je bilo, da tukaj ni hotel,« je pojasnil.

ČLANI SE BODO IZMENJEVALI

Vse dni ju spremlja nekdanji predsednik Milan Bobinski. »Podporo jima nudim tako, da nista čisto sama v tej zadevi. Pogovarjamo se,« je bil kratek Bobinski. V petek ju je prišla podpret tudi predsednica nadzornega odbora v društvu Božena Potočnik, ki je dejala, da so v nadzornem odboru sprejeli odločitev, da ju od petka naprej vsak dan eden od članov obišče in z njima gladovno stavka. »Čeprav bi želela, zaradi družinskih obveznosti z njima ne morem biti vse dneve. Bomo pa se izmenjevali, dokler se izvršni odbor ne bo sestal v legitimni sestavi in dogovoril o volitvah,« je razložila Potočnikova in dodala, da bodo gladovno stavko izmenično nadaljevali tudi, če bi se Šketu in Ošlaku poslabšalo zdravstveno stanje.