Slovenija

Najtežja življenjska borba Simone Weiss

Sonja Javornik
18. 12. 2015, 07.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

»V tem svetem času se Simona bori kot levinja … Njen duh in volja sta močna, telo pa utrujeno od bolečin. Potrebujemo molitve, pozitivne misli in energijo …« je med drugim zapisal mož Simone Weiss ob njeni fotografiji iz bolnice s Pedrom Opeko na družbenem omrežju.

Arhiv Svet24
Držimo pesti, da ji uspe še v tej, zanjo najpomembnejši bitki.

Simona Weiss namreč bije svojo najtežjo življenjsko bitko. In mi seveda stiskamo pesti, da bi tudi tokrat – kot že ničkolikokrat v karieri – dokazala, da zmore praktično nemogoče.

IZJEMNA PRODAJA ALBUMOV

Simona, ki je v karieri prodala več kot pol milijona albumov, je kot mlada tekstopiska želela v studiu pokazati uveljavljenemu pevcu, kako bi bilo njeno pesem treba odpeti. In presenetila vse prisotne s svojo interpretacijo, ki se je kasneje dotaknila src številnih poslušalcev. Simona je imela smolo, da je kariero začela v času, ko še ni bilo »kul« priznati, da poslušate glasbenike tipa Modrijani. Tako so mnogi čez dan zagotavljali, da Simone še slišati ne morejo (no, pogledali so jo vsi radi, nenazadnje je bila njena lepota celo okronana z uradnim priznanjem), potem pa so zvečer ob dobri kapljici kar nenadoma poznali vsa besedila …

Arhiv
Obisk Pedra opeke pri Simoni Weiss.

VZTRAJNA PEVKA

Simona je vedno dajala prednost družini pred kariero in se je kar hitro odločila za otroka. Ko se je želela po rojstvu Simona vrniti na sceno, so jo na njeni založbi zavrnili, češ da kot mati ni več zanimiva. O, kako so se zmotili! Trmasta in vztrajna Simona je gotovo tudi zaradi te zavrnitve še bolj garala. In dokazala, da ni vzbudila le zanimanja poslušalcev, ki jih je imela prej, pač pa tudi številnih novih, saj je kot mati še bolj čutila ljudi, ki so v njeni glasbi iskali veselje, pa tudi rešitev za svoje težave. Brez pretiravanja – na njenih nastopih je bilo vedno polno takšnih, ki so jo gledali kot pravo boginjo.

NOVA MERILA NA DOMAČI SCENI

V času njenih uspehov sicer še ni bilo forumov, na katerih bi anonimneži stresali svoje frustracije, je pa zato Simona doživela celo podpisana šikaniranja, avtorji katerih so bili pomembni mediji. A medtem ko so nekateri mediji celo goljufali, da le ne bi ona dobila medijske nagrade, češ da ljudstvo nima »dobrega« okusa, je ona postavljala nova merila na domači sceni. Odločitev, da namesto veselic organizira prave koncerte, in to celo v dvorani Tivoli, se je mnogim zdela nora. Nekateri kolegi so si že meli roke, češ – napolniti dvorano je vendar nemogoče, tokrat bo Simona morala priznati poraz. A kako so se zmotili! Njeni koncerti v Tivoliju so postali tradicionalni, kolegi pa so kasneje povzeli njen poslovni model. Tako kot so jo kolegice kopirale pri videzu, ponavljale njene izjave, tako so tudi ponavljali scenarij za koncerte, na katerih se zvezda večera večkrat preobleče in gosti prijatelje. Ampak po Simoninem duetu z italijanskim megazvezdnikom Al Banom je praktično nemogoče pokazati še kaj več.

DOBER ČLOVEK

Karierne uspehe bi lahko naštevali še dolgo, ampak verjetno je celo bolj pomembno to, da je ostala tudi dober človek. Simona je v svoji založbi Megaton pomagala številnim kolegom na začetku kariere. Med njenimi varovanci sta bila tudi Saša Lendero in Werner. Namesto metanja polen je torej tudi kolegom vedno pomagala. Ni čudno, da nekateri zdaj že razmišljajo, da bi se organizirali in ji s koncertom pokazali, koliko jim pomeni.

VSI SKUPAJ DRŽIMO PESTI

Simoni je že mnogokrat uspelo presenetiti. Uresničila je, kar se je še malo prej zdelo nemogoče. Zato držimo pesti, da ji uspe še v tej, zanjo najpomembnejši bitki.