Slovenija

Cerar posvaril pred krepitvijo migrantskih tokov zaradi podnebnih sprememb

STA
30. 11. 2015, 19.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovenski premier Miro Cerar je v nagovoru v okviru Dneva voditeljev na globalni podnebni konferenci v Parizu pozval k dejanjem. "Če ne bomo ukrepali sedaj, bodo obremenjujoči migrantski tokovi, s katerimi se soočamo danes, kmalu še dodatno okrepljeni zaradi podnebnih sprememb," je opozoril.

Arhiv Svet24
Slovenija namerava okrepiti tudi podnebno financiranje.

Cerar je v nagovoru na zasedanju voditeljev podnebne konference ZN o spremembi podnebja (COP21) spomnil, da so se svetovni voditelji zbrali v izrednem času. Iztekajoče se leto so zaznamovala varnostna vprašanja, težave zaradi podnebnih sprememb in migrantska kriza, kot je doslej še nismo videli.

"Ti med seboj povezani globalni izzivi pozivajo k hitremu sprejemu obsežnih zavez za ohranitev tega planeta za prihodnje generacije," je v nagovoru poudaril premier.

Slovenija po njegovih besedah v Parizu v celoti podpira skupno stališče EU. Zavzema se za ambiciozen, trajen in pravno zavezujoč podnebni dogovor, ki bi združil razvite države in države v razvoju. Naša država želi dogovor v obliki protokola, ki bi vključeval zaveze o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov ter mehanizem pregleda napredka in prilagajanja ciljev na vsakih pet let.

Slovenija namerava okrepiti tudi podnebno financiranje. Dodatni prispevek nacionalnega podnebnega sklada bo povečal skupno finančno pomoč državam v razvoju za 50 odstotkov glede na dosedanje ravni, je poudaril Cerar.

Upoštevajoč posebnosti Slovenije je premier izpostavil še nujnost sodelovanja pri upravljanju z vodami in gozdovi.