Slovenija

Črnolasa lepotica osvojila najvišjega

R.B.
18. 11. 2015, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kot omagan velikan se zdi objekt Termoelektrarne Trbovlje ob levem bregu Save, med Trbovljami in Hrastnikom, toda ob njem se vije vitek lepotec: 360 metrov visok dimnik, najvišji v Evropi. Njegova veličastnost je premamila Ljubljančanko Tadejo Šoba, ki se ga je odločila zavzeti.

Romana Beravs
Neustrašna Tadeja Šoba na osvojenih 360 metrih in s čudovitim razgledom.

Dimnik ima ob vznožju radij 27,5 metra, v najvišji točki radij betonskega plašča meri 7,7 metra, ob močnem vetru pa niha do enega metra. V času obratovanja TET so se nanj vzpenjali vzdrževalci – alpinisti, skrivoma tudi posamezniki, a so bili v prekršku. Danes je vzpon dovoljen in zaželen.

Pred dnevi so v TET pripravili že drugi uradni vzpon na dimnik. Okrog 30 moških je prišlo in Tadeja Šoba, zaposlena v Media24, ki je na pogled sicer krhka, a očitno z levjim srcem in adrenalinom namesto krvi v žilah. Za sabo ima tako maratone kot vzpone na večtisočake.

Romana Berdavs
Moč je nujna, saj poti navzgor sledi še zahtevna pot navzdol

NAD NOVE IZZIVE

»Noro!« je vzkliknila Tadeja ob vznožju dimnika in s pogledom proti vrhu. Na lestev in potem proti vrhu se je podala z ekipo štirih fantov, ki so, kot je povedala po sestopu, skrbeli za njeno varnost. Do danes je šele četrta ženska, ki je prišla do vrha dimnika. Ob sestopu je bila vzhičena: »Občutki na vrhu so res nori, odličen razgled in še Kum se dobro vidi. Moraš pa imeti kondicijo in tudi moč v rokah, saj je kar dolga tale pot do vrha in potem seveda še navzdol.«

Tadejo je adrenalin zasvojil že kot najstnico, najbolj po njenem okusu je bil letošnji skok s padalom v tandemu z višine 4000 metrov, dimnik pa takoj za njim. »Res nora doživetja. In misli mi že tavajo – kaj bo naslednje?« se sprašuje.