Slovenija

Upokojeni nadškof Uran se lahko vrne v Slovenijo

STA/G.G.
10. 11. 2015, 16.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Apostolski nuncij Juliusz Janusz je Nadškofijo Ljubljana obvestil, da je upokojeni nadškof Alojz Uran od Svetega sedeža prejel dovoljenje, da se po bivanju v tujini lahko vrne v Slovenijo, so sporočili s Slovenske škofovske konference.

Mediaspeed

Kot so zapisali, bo nadškof Uran glede na svoje zdravstveno stanje v dogovoru z ljubljanskim nadškofom opravljal različne pastoralne dejavnosti in pomagal pri življenju lokalne Cerkve. Dodali so, da so njegove vrnitve iskreno veseli in mu želijo čimprejšnjega okrevanja.

Uran je v današnji izjavi za Radio Slovenija dejal, da je bila taka odločitev pričakovana, saj je bilo že ob rehabilitaciji nadškofov Antona Stresa in Marjana Turnška omenjeno, da se razrešuje tudi njegov primer. Sicer pa je Uran izrazil upanje, da bo, če mu bo zdravje dopuščalo, "še kaj dobrega naredil za slovenski prostor".

Uran je novembra 2009 nepričakovano odstopil, uradno iz zdravstvenih razlogov. Kasneje se je izvedelo, da je od Svetega sedeža dobil navodilo, naj se umakne iz javnega življenja, domnevno zaradi očetovstva, kar je Uran zanikal in izrazil pripravljenost na test očetovstva. Po dekretu Kongregacije za škofe v Rimu je nato moral zapustiti Slovenijo. Živel in deloval je v Trstu.