Slovenija

Od ponedeljka po celi državi elektronski zdravstveni recepti, novo leto prinaša spletni portal zVem

sta/mv
5. 11. 2015, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V ponedeljek so po vsej Sloveniji uvedli eRecept, ki papirnate recepte nadomešča z elektronskimi. Gre za eno od storitev projekta eZdravje, o katerem se je bilo mogoče ta teden v Ljubljani seznaniti na treh predstavitvah ministrstva za zdravje. S prvim dnem prihodnjega leta bo na voljo tudi spletni portal zVem (zdravje - vse na enem mestu).

STA
Spletni portal zVem bo predstavljal vstopno točko v svet elektronskih zdravstvenih rešitev.

Spletni portal zVem bo predstavljal vstopno točko v svet elektronskih zdravstvenih rešitev. Prek njega bo mogoče dostopati do elektronskih receptov, seznama izdanih zdravil, elektronskih napotnic in naročil ter drugih zdravstvenih podatkov.

Za portal zVem je izrednega pomena centralni register podatkov o pacientih (CRPP). Gre za elektronsko zbirko podatkov o osebah, ki imajo v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče. Podobna je kartoteki in vsebuje povzetek podatkov o bolniku.

Kot je na današnji predstavitvi projekta, ki je potekala v sodelovanju z Društvom za srce, povedala Marjanca Jambrovič s sektorja za eZdravje na ministrstvu za zdravje, so v CRPP vključeni identifikacijski in zdravstveni podatki. Slednji se delijo na tiste brez časovne omejitve (kronične bolezni, alergije, cepljenja, večji medicinski posegi, invalidnost) in tiste s časovno omejitvijo (nosečnost, zdravstvena stanja, zdravila, medicinski pripomočki). Drugi se v zbirki nahajajo šest mesecev.

Bolnik lahko prepove vpogled v povzetek podatkov, vendar mora to prepoved aktivno podati. Če tega ne stori, se predpostavlja, da dovoljuje vpogled vsem izvajalcem zdravstvene dejavnosti v Sloveniji. Izvajalci zdravstvene dejavnosti iz tujine lahko do podatkov dostopajo le s pisnim dovoljenjem.

Posameznik lahko s pisnimi izjavami določi tudi, kdo ni upravičen do odločanja o njegovi zdravstveni oskrbi, kdo se lahko seznani z njegovo zdravstveno dokumentacijo in kakšne zdravstvene oskrbe ne dovoljuje.

Namen uvedbe eRecepta je večja preglednost in varnost predpisovanja zdravil. Od ponedeljka naprej zdravniki po celi državi namesto papirnatih receptov izdajajo elektronske. "Stari" recepti ostajajo le v treh primerih - pri obisku na domu, v primeru naravnih nesreč in katastrof ter pri receptih, ki jih imajo zdravniki za lastno uporabo.

eRecept med drugim uvaja preverjanje interakcij in kontraindikacij ob predpisovanju in izdaji zdravila. Poleg tega bolnikom z obnovljivimi recepti ne bo več treba hoditi po zdravila ves čas v isto lekarno. Lahko jih bodo naročili po telefonu in dvignili v katerikoli lekarni. Zdravila bo možno predpisati na daljavo, torej brez obiska ambulante, bolnik pa bo prek portala zVem imel pregled nad recepti.

S storitvijo eNaročanje - ta bo po celi Sloveniji na voljo spomladi prihodnje leto - se bo mogoče prek portala zVem na pregled naročiti le v nekaj korakih, vendar le ko gre za zeleno napotnico. Za to bo potrebna številka kartice zdravstvenega zavarovanja in številka napotnice. Naročili se boste lahko tudi s kvalificiranim digitalnim potrdilom. Bolnike bodo lahko elektronsko naročili tudi zdravniki in medicinske sestre. Stari načini naročanja (z osebnim obiskom ali prek telefona) še vedno ostajajo.

Med storitve eZdravja poleg eRecepta in eNaročanja med drugim spadajo še teleradiologija, telekap, eReferenčne ambulante in eTriaža. Projekt delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.