Slovenija

Janševi predlogi za rešitev begunske krize

STA/G.G.
28. 10. 2015, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša se ne udeležuje zasedanja sveta za nacionalno varnost, je pa premierju Miru Cerarju poslal pismo, v katerem je nanizal nekaj predlog za ukrepanje ob begunski krizi.

Reuters
Obisk tujih policistov je priložnost, da Evropa spozna pravo stanje, meni prvi mož slovenske policije.

Janša predlaga oblikovanje operativne koordinacijske skupine "po vzoru koordinacijske skupine iz leta 1991, ki je uspešno vodila obrambo Slovenije" ter vzpostavitev tehnične možnosti za namestitev zapornih ograj na najbolj izpostavljenih delih meje. Prav tako bi morala Slovenija pospešeno okrepiti in usposobiti prostovoljno rezervo vojske in policije, je prepričan.

Vlada mora Janševem mnenju tudi takoj zagotoviti izplačilo izrednih dodatkov tistim, ki sodelujejo pri obvladovanju migracijskih tokov. Hkrati bi morali prenehati načrtovati velike begunske centre in zagotoviti razbremenitev prebivalstva na brežiškem. Pospešeno bi morali še zmanjševati razliko med številom migrantov, ki vstopajo v državo, in tistimi, ki jo zapuščajo, je zapisal Janša, ki predlaga tudi ločevanje družin kot najbolj ranljivih skupin od množice ter njihovo prednostno obravnavo.