Slovenija

Šefic: Nov sistem registracije migrantov deluje odlično

STA/G.G.
28. 10. 2015, 13.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po ocenah državnega sekretarja notranjega ministrstva Boštjana Šefica nov sistem registracije migrantov, ki z vlakom pridejo do Dobove, nato pa naprej do Šentilja, kjer jih registrirajo, deluje odlično. S sodelovanjem s Hrvaško so zadovoljni, o Avstriji pa pravi, da ne razmišlja o ograji na meji, ampak o nizki prepreki za regulacijo prihoda ljudi.

Reuters
Fotografija je simbolična.
V Slovenijo je v torek vstopilo 6877 beguncev, danes do 6. ure pa 2234. Skupno število beguncev, ki so v zadnjih 12 dneh prispeli v državo, se tako bliža 90.000. V sprejemnih in namestitvenih centrih jih je bilo ob 6. uri več kot 15.000. Medtem jih je po podatkih policije v Avstrijo doslej odšlo skoraj 64.000.

Kot je pojasnil Šefic, so že v torek brez problema izpeljali postopek prihoda in oskrbe migrantov v Dobovi, kjer so vstopili na slovenski vlak in se z njim odpeljali na Šentilj. Tam so jih registrirali. Enako brez težave so po njegovih besedah ponovili tudi danes dopoldne.

Tudi sodelovanje s hrvaško stranjo je po njegovih besedah ustrezno in so z njim zadovoljni. Skrajšali so celoten postopek obravnave migrantov, razbremenili policiste, kriminaliste, pripadnike civilne zaščite, humanitarnih organizacij in prostovoljce, je pojasnil.

Zdaj se, kot je navedel, dogovarjajo, da bi se organizirali tako, da bi registracijo testno izvedli tudi v Dobovi. S tem namenom so okrepili policijske sile in povečali število registracijskih mest. Ta način želijo preizkusiti tudi zato, da ker je tudi Šentilj zelo obremenjen in ne želijo, da bi tam prišlo do težav. Če bosta sprejemljiva oba načina, bodo uporabljali oba, je napovedal.

Glede vprašanj in dilem v zvezi z domnevno postavitvijo ograje na avstrijsko-slovenski meji je Šefic poudaril, da Avstrija te ograje ne postavlja. Ob tem je navedel pojasnila avstrijske notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner, da gre za postavitev nizkih ograj oz. preprek z namenom regulacije prihoda migrantov iz Slovenije v Avstrijo. S tem želijo doseči, da je skupina migrantov pravilno usmerjena, da lahko sprejem in evidentiranje potekata normalno, je še dodal.

Zakurili ogenj in metali kamenje proti gasilcem

Po poročanju 24ur.com so begunci zakurili večji ogenj. Ko so tja prišli gasilci, da bi ogenj pogasili, so migranti začeli metati kamenje. Poškodovali naj bi tri vozila in enega gasilca. Ko pa so potem gasilci pripeljali topove, so migranti sami pogasili ogenj in se umaknili.

S PU Novo mesto so sporočili, da naj bi po njihovih informacijah ob posredovanju gasilcev nekaj posameznikov metalo kamenje, pri tem pa nihče ni bil poškodovan. Poškodovan naj bi bil žaromet na enem od gasilskih vozil, nekaj posledic naj bi bilo tudi na karoseriji.

V Šentilju se je izgubil triletni otrok, policisti našli njegove starše

Ker približno tri leta star otrok ni in ni našel staršev, so ga v skrb prevzeli v centru za socialno delo. Policisti pa so kmalu našli otrokove starše in združili družino.

Iz Hrvaške v Slovenijo

Po opravljenih osnovnih policijskih postopkih, zdravstveni in humanitarni oskrbi na železniškem mejnem prehodu so tujci prestopili na drug vlak in v spremstvu slovenskih policistov nadaljevali pot proti Šentilju, so sporočili iz novomeške policijske uprave.

Ob 5.30 je bilo v sprejemnem centru Brežice okoli 2800 tujcev, v začasnem centru v Dobovi okoli 1800 in v novem sprejemnem centru v Dobovi okoli 2300 tujcev.

Reuters
Prebežniki se zaradi nizkih temperatur grejejo tudi ob ognju.

Iz Slovenije v Avstrijo

Ponoči, okrog 3. ure, je iz Slovenije na avstrijsko Štajersko vstopilo približno 1100 beguncev, ki so jih namestili v sprejemnem centru v Špiljah. Tam je bilo v zgodnjih jutranjih urah 3780 ljudi, je sporočila avstrijska policija. V Radgono medtem ponoči ni iz Slovenije prispel noben begunec.

Na pomoč tudi nemški policisti

V Slovenijo na pomoč slovenskim enotam danes prihaja prvih pet nemških policistov, ki bodo z delom začeli kmalu po uvodni pripravi, ko se bodo seznanili s pooblastili in nalogami. V Sloveniji sicer že od 13. oktobra opravlja naloge osem avstrijskih policistov, v pomoč slovenskim kolegom pa bodo kmalu prišli tudi policisti iz nekaterih drugih držav, so še zapisali na Generalni policijski upravi.

Reuters
V okolici Šentilja čakajo begunci na vstop v Avstrijo.