Slovenija

Referendum bo!

Ž.K.
23. 10. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ustavno sodišče je dopustilo referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami heterospolnih parov, so sporočili z ustavnega sodišča.

STA, Nikola Miljković/m24

Ustavno sodišče je v postopku za odločitev v sporu o dopustnosti referenduma, začetem z zahtevo predlagateljev referenduma Metke Zevnik in Aleša Primca, odločilo, da se razveljavi sklep državnega zbora o zavrnitvi razpisa zakonodajnega referenduma o zakonski noveli.

Ustavno sodišče je odločbo sprejelo s petimi glasovi proti štirim. Proti so glasovale sodnice Dunja Jadek Pensa, Etelka Korpič - Horvat, Jasna Pogačar in Jadranka Sovdat, ki so podale tudi odklonilna ločena mnenja. Pritrdilna ločena mnenja so dali sodnica Marta Klampfer ter sodniki Miroslav Mozetič, Ernest Petrič in Jan Zobec. Razdeljenost ustavnih sodnikov ob ustavnih vprašanjih, ki imajo izrazito politično noto, je zdaj že običajna.

us-rs.si

Nič o vsebini

Ustavno sodišče ni presojalo ustavne skladnosti (še) veljavnega zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, prav tako ne ustavne skladnosti novele, o kateri naj bi se izvedel zakonodajni referendum, pač pa le o sporu med DZ in predlagateljema referenduma

Kaj je vplivalo na to odločitev pa si preberite v današnji številki časopisa Svet24!