Slovenija

Sečovlje je preplavil smrad

K.M.
22. 10. 2015, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kanal Drnica Krajani vasi Sečovlje, ki leži ob meji s Hrvaško, ugotavljajo, kdo je odgovoren za neznosen smrad, ki prihaja iz tamkajšnjega kanala, v katerem praktično ni več življenja.

km

Prebivalci, ki živijo ob kanalu Drnica v Sečovljah, se bojijo za svoje zdravje, saj se že nekaj dni soočajo s smradom po fekalijah. Na območju, kjer se mešata sladka in slana voda, je vse več ribjih kadavrov.

Kljub 2 bližnjim čistilnim napravam imajo mejni prehod in nekatere okoliške hiše greznico. 

MRTVE RIBE

»Sem prihajam večkrat lovit ribe,« nam pove domačin, ki ga je v soboto čakalo neprijetno presenečenje. »Ko sem se približeval mestu, kjer običajno lovim ribe, me je najprej zmotil neznosen smrad,« pove in nadaljuje: »V vodi na sredini kanala sem najprej zagledal nekaj rib s trebuhi navzgor, ko sem se približal, pa sem videl ogromno mrtvih rib, ujetih med vejevje pod bregom in na dnu kanala.« Stanje je skrb vzbujajoče, saj veliko domačinov s to vodo zaliva polja, nekateri pa lovijo ribe, ki končajo na njihovih krožnikih.

NEZNANI VZROK

Ribiška in okoljska inšpekcija sta bili obveščeni, vendar vode ni analiziral še nihče. Tako krajani sami ugotavljajo, kaj bi lahko povzročilo množičen pogin rib. Možnost, da bi bili za pogin rib krivi strupi z bližnjih kmetijskih površin, se izključuje. Prav tako ni verjetno, da bi onesnaževanje povzročile kontaminirane vode iz čistilnih naprav: »Ugotovili smo, da je do pogina rib prišlo gor vodno od čistilne naprave Sečovlje, kar pomeni, da ne more biti vzrok za pogin rib kontaminirana voda na iztoku iz čistilne naprave Sečovlje, še manj pa iz čistilne naprave Dragonja,« pravijo v komunalnem podjetju Okolje Piran in nadaljujejo: »Predpisane monitoringe delovanja naših čistilnih naprav redno izvajamo in smo redno kontrolirani s strani pristojne okoljske inšpekcije.«

Voda iz kanala se izliva v Krajinski park Sečoveljske soline.

DIVJI IZPUSTI

Krajani v glavnem pripisuje krivdo divjim kanalizacijskim izpustom. Vas Sečovlje je sicer priključena na urejen kanalizacijski sistem, vendar imajo mejni prehod Sečovlje in nekatere okoliške hiše še vedno greznice, ki so lahko tudi pod nivojem vode in kjer ni nadzora nad njihovim čiščenjem. Kanal teče ob Parenzani, ki je ena najlepših kolesarskih poti v Evropi in postaja vse bolj atraktivna turistična destinacija. Vonj po fekalijah in pogled na ribje trebuhe pa zagotovo ne bosta doprinesla k njeni priljubljenosti. Poleg vsega se kanal izliva tudi v Krajinski park Sečoveljske soline, na katerega smo vsi zelo ponosni.