Slovenija

Med poukom so vdihavali radon

STA
24. 9. 2015, 15.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V podružnični osnovni šoli v Birčni vasi pri Novem mestu, kjer so v eni izmed pritličnih učilnic predlani zabeležili preseženo mejno vrednost plina radon, je tamkajšnja občina prenovila dve učilnici, hodnik, garderobe in stranišča ter preprečila vdiranje tega nevarnega plina. Sanacija je novomeško občino stala nekaj manj kot 70.000 evrov.

Mo Novo mesto

Z novomeške občine so sporočili, da so meritve, ki jih je leta 2013 izvedlo ministrstvo za zdravje, pokazale, da je bila v eni izmed pritličnih učilnic koncentracija radona na kubični meter precej večja od še dovoljenih 400 bekerelov, ki se uporabljajo za merjenje radioaktivnosti. Izmerjene količine so znašale od 900 do 1600 bekerelov na kubični meter oz. so dovoljeno mejo presegle za kar štirikrat.

Med sanacijo šolskih prostorov so nato ugotovili, da je radon iz zemlje prehajal skozi različne špranje v stenah in tleh. Prostore so sicer pred tem redno zračili, a se je izkazalo, da omenjeni ukrep ni bil dovolj učinkovit.

Učinkovita je bila šele sanacija, kar so potrdile meritve, ki so jih opravili po njej. Mestna občina Novo mesto je namreč pred dnevi od ministrstva za zdravje dobila uradno potrditev, da vsebnost radona, ki so jo v osnovni šoli v Birčni vasi izmerili med februarjem in aprilom lani ter v enakem obdobju letos, za ljudi niso nevarne.

Vrednost radona se je znižala na 85 bekerelov, kar pomeni, da je bila sanacija uspešna, radon pa je zdaj prisoten v povprečju, značilnem za območje Slovenije in dosega od 50 do 100 bekerelov.

Pri sanaciji šole so v ogroženih pritličnih prostorih odstranili stenske obloge ter z izkopom odstranili približno meter tlaka. V novi tlak so vgradili posebne odvajalne cevi z ventilatorskim črpanjem zraka in pritlična šolska tla še dodatno zaščitili, so še sporočili z novomeške občine.

Radon je sicer naravno prisoten radioaktivni plin brez vonja, barve in okusa, njegova koncentracija v zaprtih prostorih pa je lahko tako visoka, da pomembno vpliva na zdravje. Izpostavljenost radonu je eden najpogostejših vzrokov za nastanek pljučnega raka. Količina radona je odvisna predvsem od geološke strukture tal pod objektom in stanja objekta. Velik problem so predvsem povečane koncentracije radona v slovenskih vrtcih in šolah.