Slovenija

Vlada še vedno ni odločila o soglasju za izredno uskladitev pokojnin

STA/J.P.
7. 9. 2015, 12.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so na novinarski konferenci opozorili, da vlada še vedno ni odločala o tem, ali bo dala soglasje k izredni uskladitvi pokojnin. Takšno ravnanje je strahopetno, je dejala izvršna sekretarka ZSSS Lučka Böhm.

Profimedia

Kot je povedala Böhmova, je svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije februarja na njen predlog in predlog podpredsednika Sindikata upokojencev Slovenije pri ZSSS Branka Pintarja sprejel sklep, da se v letu 2015 opravi izredna uskladitev pokojnin.

Da bi bila uskladitev izvedena, bi morala soglasje dati še vlada, a ta, kot opozarja Böhmova, vse do danes o tem še ni odločala. "Smo septembra, vlada ima vsak teden redne in izredne seje, vendar te zadeve do zdaj brez vsakršnega pojasnila še ni bilo na dnevnem redu. Vlado smo tudi pisno pozivali, naj zadevo končno uvrsti na dnevni red, vendar odgovora ni bilo. Po mojem je ne dati odgovora, najbolj strahopeten odgovor," je dejala Böhmova.

Za uskladitev je po njenih besedah sicer še čas, saj je do konca leta še nekaj mesecev. Pri tem so v ZSSS prepričani, da bi bilo prav, da do izredne uskladitve pride. "Vemo, da so se v vladi dogovorili, da se bo v letu 2016 izvedla redna uskladitev pokojnin, kako visoka bo, pa bo odvisno tudi od tega, ali bo v letu 2015 izvedena izredna uskladitev," je opozorila.

Tudi Pintarju se zdi izredna uskladitev nujna, saj kot opozarja, uskladitve pokojnin že nekaj nekaj let praktično ni bilo. Na drugi strani pa po njegovih besedah "politika varčevanja povečuje stopnjo revščine med upokojenci". "Skoraj polovica starostnih upokojencev prejema pokojnine, ki so nižje od 500 evrov, realna vrednost pokojnin pa se je znižala že peto leto zapored," je opozoril.

Sekretar Sindikata upokojencev Slovenije Miloš Mikolič tudi zaradi tega ocenjuje, da socialni položaj upokojencev postaja nemogoč, ob tem pa tudi on poudarja, da denar za izredno uskladitev je.