Slovenija

Kdo pa bo kupil (ali dobil?) Telekom Srbija?

T.C.
10. 8. 2015, 18.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Do konca tedna naj bi bilo znano, kdo bo nadaljeval tekmo za Telekom Srbija. Nezavezujoče ponudbe za operaterja naj bi oddali nekateri veliki finančni skladi, od strategov pa med drugim tudi Deutsche Telekom in Telekom Slovenije. Izbrani interesenti bodo lahko v naslednjem krogu opravili skrbni pregled in na tej podlagi oddali zavezujoče ponudbe.

Arhiv Svet24

Ob izteku roka za oddajo nezavezujočih ponudb v začetku tega meseca je srbski minister za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasim Ljaić napovedal, da si bo vladna komisija vzela dva tedna za preučitev prispelih ponudb.

Sta

Danes pa je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug povedal, da se bo konec tega tedna omenjena komisija sestala s svetovalcem pri prodaji nekaj nad 58-odstotnega državnega deleža v Telekomu Srbija, družbo Lazard Freres.

Po tem sestanku naj bi bilo jasno, če je med nezavezujočimi ponudbami dovolj takšnih, ki omogočajo nadaljevanje postopka. Kvalificirani interesenti bodo v naslednji fazi dobili dostop do podatkov o poslovanju srbskega telekomunikacijskega velikana, na podlagi skrbnega pregleda pa se bodo lahko odločili za zavezujoče ponudbe. Časa za to bodo imeli od 60 do 180 dni.

Interesentov za Telekom Srbija je kar nekaj. Srbski mediji omenjajo celo 14 nezavezujočih ponudb. Med temi se pojavljajo strategi Deutsche Telekom, Telekom Slovenije, bolgarski operater EAD in ruski velikan Mobile Telesystems ter finančni skladi Mid Europa Partners, Apollo, CVC Capital Partners, Advent International v navezi z Evropsko banko za obnovo in razvoj, Abu Dhabi Investment Authority in Novator Partners. Večina teh skladov je že znana iz raznih prodajnih postopkov v regiji, tudi v Sloveniji.

Arhiv Svet24

Nekaj imen je medijem, med katerimi je tudi agencija Bloomberg, razkril tudi nekdanji gospodarski minister Saša Radulović, pri tem pa se je skliceval na seznam srbske agencije za privatizacijo. Uradnih pojasnil za zdaj ni.

V Sloveniji so se ob nedavnem propadu tudi tretjega poskusa privatizacije Telekoma Slovenije pojavile špekulacije, da bi interes Telekoma Slovenije za večjega srbskega operaterja lahko pomenil novo privatizacijsko prelomnico. Posla namreč Telekom ne more izpeljati brez izdatne dokapitalizacije, to pa bi lahko izvedel prek borze in tako na alternativni način prišel do novega strateškega lastnika.

Kot interesent za sodelovanje v takšni operaciji se omenja Telekom Austria, ki je v lasti mehiškega telekomunikacijskega velikana America Movil in je na slovenskem trgu že prisoten s Simobilom. Če bi se kaj takega res zgodilo, bi moral Telekom Austria skoraj gotovo prodati Simobil, a analitiki opozarjajo, da bi bili vsi ti postopki zelo zamudni.

Reuters