Slovenija

Grki so blizu dogovora. Kako bo šlo to pot?

T.C.
10. 8. 2015, 17.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Grčija in mednarodni posojilodajalci danes nadaljujejo s pogovori o novi finančni pomoči, obe strani pa poudarjata, da so blizu dogovora. Pogajalci končujejo pripravo osnutka dogovora o do 86 milijard evrov pomoči v zameno za nadaljnje reforme, baje, da se bodo dogovorili do jutri.

Arhiv Svet24

Arhiv Svet24

Grški minister za gospodarstvo Giorgos Stathakis in finančni minister Evklid Cakalotos sta danes znova prišla na pogajanja s predstavniki Evropske centralne banke, Mednarodnega denarnega sklada, Evropske komisije in stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM).

Grčija mora 20. avgusta ECB poplačati 3,4 milijarde evrov, zato si država prizadeva, da kar najhitreje sklene dogovor o pomoči, brez katere ne bo mogla poplačati dolgov.

Če bi bil dogovor z mednarodnimi posojilodajalci sklenjen v torek, bi ga lahko konec tedna potrdili finančni ministri območja evra, grški parlament pa bi o njem lahko odločal 18. avgusta.

Upniki od Aten med drugim zahtevajo odpravo davčnih olajšav za kmete, zvišanje upokojitvene starosti, omejitev možnosti stavk in liberalizacijo trga dela. Dogovor o teh postavkah bo nujen za odobritev tretjega paketa pomoči v višini do 86 milijard evrov.

Grški premier Aleksis Cipras je danes napovedal ukinitev posebne davčne olajšave za poslance in znižanje plač ministrov. "Politični sistem mora biti odziven na čustva družbe," je pojasnil grški premier. Pri tem ukrepu gre po njegovem mnenju tudi za simboličen ukrep in ne samo ekonomske učinke.

Arhiv Svet24

V Grčiji je namreč v veljavi 25-odstotna davčna olajšava na poslanske plače, medtem ko plačila za sodelovanje v parlamentarnih telesih doslej sploh niso bila obdavčena. Cipras je danes napovedal spremembe pri teh plačilih. Znižal bo tudi plače ministrov, in sicer za 15 odstotkov. 


Nemška vlada pa je danes poudarila, da je treba v pogajanjih o tretji pomoči Grčiji izpostaviti "celovitost nad hitrostjo", in s tem nekoliko pokvarila optimistično razpoloženje glede morebitnega torkovega dogovora.

Po današnji vrnitvi nemške kanclerke Angele Merkel z dopusta je tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert poudaril, da so pogajanja zelo intenzivna, vendar pa nemška vlada nima še nobenih dokumentov o pogojih pomoči.

"Seveda si želimo hitre rešitve, vendar ne smemo pozabiti, da govorimo o triletnem programu, ki vsebuje širok nabor reform," je pojasnil. Nemška vlada ob tem Grčijo poziva predvsem k privatizaciji in pokojninski reformi.

Arhiv Svet24