Slovenija

Milanović Cerarju: Kar je preveč, je preveč

STA/J.P.
1. 8. 2015, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaški premier Zoran Milanović je danes komentiral pismo, v katerem mu je slovenski premier Miro Cerar sporočil, da arbitražni sporazum ostaja edina veljavna pravna podlaga za reševanje vprašanja meje med državama. Kot je odgovoril na vprašanje hrvaških medijev, "so se zares trudili in dali vse od sebe", a "kar je preveč, je preveč".

sta

Cerar je v petek prejel Milanovićevo pismo, v katerem ga je hrvaški premier obvestil o najnovejših dejanjih hrvaške vlade in sabora v zvezi z arbitražnim sporazumom. Predlagal je tudi srečanje, bodisi na Hrvaškem bodisi v Sloveniji.

Hrvaška vlada je v četrtek potrdila sklep sabora, da zaradi grobe kršitve arbitražnega sporazuma s strani Slovenije začne postopek za prekinitev sporazuma. 

Slovenski premier je hrvaškemu kolegu še isti dan odgovoril in sporočil, da arbitražni sporazum je in ostaja edina veljavna pravna podlaga za reševanje vprašanja meje med državama. V pismu je še zapisal, da so dejanja Hrvaške obžalovanja vredna.

Milanović je po poročanju časnikov Jutarnji list in Večernji list Cerarjevo pismo danes komentiral v odgovoru na vprašanje medijev ob robu ribiškega dogodka na otoku Ugljan. "Zares smo se trudili in dali vse od sebe, poslal sem pismo, predlagal srečanje, ponudil, da lahko pridemo v Slovenijo. A brat, kar je preveč, je preveč," je dejal hrvaški premier in dodal, da o tem ne želi več razpravljati prek medijev ter da bo, če bo treba, šel v Slovenijo.

Hrvaška vlada je v četrtek potrdila sklep sabora, da zaradi grobe kršitve arbitražnega sporazuma s strani Slovenije začne postopek za prekinitev sporazuma. Dan pred tem jo je sabor s sklepom v sredo soglasno obvezal, da začne omenjeni postopek. Slovensko zunanje ministrstvo je že prejelo hrvaško diplomatsko noto, v kateri ga Zagreb obvešča o odstopu od arbitražnega sporazuma.