Slovenija

Imate morske dateljne?

mk
27. 7. 2015, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kam je bilo namenjenih 23 kg dateljnov, ki jih je Hrvatica poskušala pretihotapiti v Slovenijo? Se v restavracijah na Obali še vedno dobi prepovedane školjke?

mk

Pred dvema tednoma so hrvaški policisti ujeli 55-letno hrvaško državljanko, ki je poskušala v Slovenijo pretihotapiti več kot 23 kilogramov morskih dateljnov (znani tudi pod hrvaškim imenom prstaci). Umažanka je v prtljažniku avtomobila znamke Mazda s slovensko registracijo skrivala 10 vrečk zaščitenih školjk v vrednosti 10.525 evrov. Policisti so jih zasegli in jih pred komisijo uničili s kemičnimi sredstvi. Zoper hrvaško državljanko bo vložena ovadba zaradi trgovine z zaščitenim naravnim bogastvom. Grozi ji denarna kazen od 790 do 3950 evrov in do 3 leta zapora.

ZAKAJ SO MORSKI DATELJNI PREPOVEDANI

Morski datelj, zanimiv za prodajo, meri približno pet centimetrov, za kar potrebuje od 20 do 25 let. Po mnenju strokovnjakov naj jim sicer ne bi grozilo izumrtje, težava je v uničevanju njihovega življenjskega okolja. Morski dateljni namreč živijo v rovih, ki jih izvrtajo v kamnito morsko dno. Krivolovci jih nabirajo z razbijanje kamnite podlage, njena obnova pa je izredno počasna, včasih tudi nemogoča.

NADZOR V NOTRANJOSTI DRŽAVE

V poletnem času gostilne na slovenski obali zaživijo, saj jih poleg lokalnega prebivalstva obiščejo tudi turisti. Ali si gostje še želijo prestižnih školjk, smo vprašali tri izmed bolj priljubljenih restavracij z morsko hrano na Obali, ki se lahko pohvalijo z dolgoletno tradicijo in pestro ponudbo morskih dobrot. V portoroški restavraciji Tomi povpraševanje po dateljnih upada: »Gostje sprašujejo po njih, vendar vsako leto manj.« Kljub vse večjemu zavedanju negativnih poledic za okolje, ki ga povzroča trgovanje s tovrstnimi školjkami, jih nekateri gostinci še vedno ponujajo. Preverili smo, kje se jih še dobi. »Sami tega ne vemo, lahko pa povemo, kar slišimo od nekaterih naših gostov ali znancev, da se jih dobi še po nekaterih gostilnah v Piranu, Ankaranu in Ljubljani. To ni preverjen podatek,« so nam zaupali v gostilni Ribič v Seči. V drugih dveh restavracijah menijo, da se prepovedane školjke da lažje dobiti v notranjosti države: »Menim, da na slovenski obali le malokdo ponuja te dobrote, se pa najde kakšnega. Prej in lažje jih boste dobili v drugih regijah kot na Obali, ker je manj nadzora nad tem,« so povedali v strunjanski restavraciji Primorka.

PONUDBA DATELJNOV VPLIVA NA ZASLUŽEK

V restavraciji Tomi včasih občutijo negativne posledice upoštevanja zakonodaje: »Zgodi se, da gostje vprašajo po dateljnih in ob negativnem odgovoru ne opravijo rezervacije. Tako da menim, da v določenih primerih ponudba dateljnov vpliva na zaslužek gostincev.« Ob uveljavitvi zakona, ki prepoveduje trgovanje z morskimi dateljni, so bili nekateri gostje razočarani: »Takrat pred leti, ko smo jih v večini nehali ponujati, je res sledil upad prometa in smo nekaj gostov izgubili. Situacija se je v enem letu do dveh popravila in mislimo, da je zdaj to že nekako pozabljeno,« se spominjajo pri Ribiču. V Primorki menijo, da ponudba dateljnov ne vpliva na zaslužek: »To je le neke vrste prestiž, da ustrežeš gostom.«