Slovenija

Razočarani zdravstveni delavci stavke ne podpirajo

Črt Kaker
29. 5. 2015, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zdravniki so danes zjutraj končali 24-urno stavko, s katero so želeli opozoriti na svoje težave in zahteve po sprejetju normativov in standardov zdravniškega dela ter višji plači. Toda naši sogovorniki, vsi zdravstveni delavci, ki dnevno skrbijo za bolnike, so do zdravnikov, njihovih zahtev in odnosa, ki ga imajo do svojih sodelavcev, izredno kritični.

STA

STA

O stanju v našem zdravstvenem sistemu je bilo v preteklih tednih prelitega že ogromno črnila. Nobena skrivnost ni, da je stanje skrb vzbujajoče, včerajšnja stavka zdravnikov sindikata Fides, ki se je končala danes zjutraj, pa je bila za mnoge kaplja čez rob.

Ob začetku stavke so se tudi zdravniki v UKC Ljubljana zbrali na jutranjem sestanku sindikata, na katerem so razpravljali o razmerah v zdravstvu in stavkovnih zahtevah. Blizu sto zdravnikov je prisluhnilo predsedniku sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konradu Kuštrinu, ki je znova poudaril pomen standardov in normativov zdravniškega dela. Predstavnik Fidesa v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Milenko Stankovič je poudaril, da so stavkovne zahteve zdravnikov razumne. Sprejem standardov in normativov bi v prvi vrsti šel v korist bolnikov, njihove varnosti. Tudi ko zahtevajo dvig zdravniških plač, tega ne pričakujejo čez noč, ampak da bi do tega prišli v mandatu te vlade, torej v treh letih, je poudaril.

STA

Stavka ni upravičena

Da je stavka upravičena, pa so, kot kaže, prepričani le zdravniki. Večinska javnost je namreč ogorčena, mnogi menijo, da zdravniki ne morejo izsiliti vsega, kar si zaželijo.

Pred včerajšnjo sejo vlade je minister za javno upravo Boris Koprivnikar ocenil, da je stavka zdravnikov nepotrebna in neupravičena. Poudaril je, da z zdravniki potekajo pogovori glede plač in tudi glede standardov in normativov. Poleg tega ne stavkajo za izpolnitev pravic, ampak stavko uporabljajo kot pritisk za izpolnitev pogojev sindikatov, meni Koprivnikar. Že v sredo je sicer zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc v izjavi za javnost dejala, da je stavka legitimna pravica sindikata. Dodala pa je, da je nezakonita, saj ni kršena nobena kolektivna pogodba ali katerikoli akt, ki ga vlada ne bi izpolnjevala. Zato stavka tudi ne bo plačana.

Kaj si mislijo o stavki, smo povprašali Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SZDNS) in zdravstvene delavce. V sindikatu SZDNS pravijo, da je stavka zdravnikov njihova legitimna pravica. Predsednica sindikata Jelka Mlakar je ob tem za Svet24 dejala, da že vrsto let opozarjajo na problematiko zaposlenih na področju zdravstvene in babiške nege, ki se dnevno srečujejo s katastrofalnimi razmerami; pomanjkanjem zadostnega števila medicinskih sester, opravljanjem številnih neplačanih nadur in posledično izčrpanostjo, ki pogosto vodi v beg v bolniški stalež. »Takšne razmere pogojujejo tudi nestrpnost med zaposlenimi, slabijo profesionalno komunikacijo in slabšajo medsebojno odnose tako v poklicni skupini kot tudi v zdravstvenem timu,« je poudarila Mlakarjeva.

Zdravstveno osebje dela za minimalno plačo

STA

Naslednji velik problem, s katerim se srečujejo delavci v zdravstvu, so plače. Mlakarjeva je izpostavila, da je plača medicinskih sester na robu minimalne plače, plača reševalca na motorju, ki v vsakem trenutku nujne vožnje tvega lastno življenje za reševanje drugega, pa znese ob koncu meseca 800 evrov, kar ne more biti odraz spoštovanja njihovega dela in poklica v družbi.

Podobno kot zdravniki si tudi medicinske sestre že dlje časa prizadevajo za standarde in normative. Mlakarjeva je pojasnila, da v skladu z dogovorom z ministrico za zdravje njihov sprejem pričakujejo do konca junija. Če pa se to ne bo zgodilo, že imajo sklep republiškega odbora sindikata, da jeseni začnejo zaostrovati sindikalne aktivnosti.

Bolj ostri so bili v Sindikatu podpore Univerzitetnega kliničnega centra. Fidesove zahteve glede dviga zdravniški plač so legitimne, a so glede na stanje v državi »toliko bolj vprašljive in nemoralne«, pravijo. V sporočilu za javnost so med drugim opozorili, da zdravstva ne predstavljajo le zdravniki: »Si predstavljate morda bolnišnični oddelek brez medicinskih sester in bolničarjev, higieno prostorov brez strežnic, bolnikov brez hrane, nujne medicinske pomoči brez voznikov, reševalcev?«

Ker so večini poklicnih skupin v zdravstvu po njihovih navedbah skupni izgorelost na delovnem mestu, neprimerno plačilo in neizdelani standardi in normativi, bi od Fidesa pričakovali najmanj povabilo k skupni predstavitvi in zastopanju problemov v zdravstvu.

Kaj menijo še drugi delavci v zdravstvu, pa si preberite v današnji tiskani izdaji časnika Svet24.