Slovenija

Jim bo uspelo? V 12. dneh okoli sveta za 1000 evrov!?

Gregor Gruber
30. 4. 2015, 08.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Danes popoldne se ekipa spletne strani Posvetu.si odpravlja na potovanje, na katerem bodo v samo 12. dneh obleteli zemeljsko oblo. Na lastni koži bodo preverili, ali je mogoče takšno potovanje izpeljati za samo okoli 1000 evrov. O potovanju smo se tik pred odhodom pogovarjali z Bertom iz okolice Logatca, najmlajšim članom ekipe, v kateri sta še Miha iz okolice Kranja in Uroš iz Ljubljane.

Urša Cerar

Urša Cerar

Bert priporoča: osnovni recept za nakup ugodnih letalskih kart 
- fleksibilen datum, kupec naj si pusti časovno okno, recimo petih dni, saj se po dnevih cene razlikujejo tudi za več kot sto evrov 
- fleksibilna lokacija (možnost odhodov z več bližnjih letališč) 
- iskanje »škarjastih« letov, ki so pogosto najugodnejši (primer: Benetke – New York – Dunaj) 
- brskanje po več različnih iskalnikih letalskih kart 
- spremljanje akcijskih ponudb na tovrstnih spletnih straneh

Po hitri oceni gre za nemogoč podvig. Po vašem mnenju pa je izvedljiv?

Mislim, da je. Že z nakupom ugodnih letalskih vozovnic smo privarčevali toliko, da nam ostane še precej za preostale stroške (nočitve, druge prevoze, hrano, pijačo, vstopnine), v katere sicer ne bo vštet »luksuz«, ki si ga bomo morda privoščili. 

Kakšen je potovalni načrt? Kje je start in kje vse se boste ustavili?

Potovanje bomo začeli na v letališču Marco Polo Benetkah. Od tam letimo v Abu Dabi v Združenih arabskih emiratih, kjer bomo imeli malo daljši postanek med letoma. Naslednji postanek je v Singapurju, tam se bomo razdelili v dve skupini. Štirje bomo odšli na malezijski del Bornea, dva pa v indonezijsko Džogdžakarto (na poti se bodo trojici pridružili še trije potniki; op. a.). Na tej manjši ekspediciji se bomo zadržali dva dni, nato se vrnemo v Singapur in poletimo do Tokia. V japonski prestolnici imamo spet daljši postanek, zamenjati moramo tudi letališče. Čas bomo imeli le za hiter ogled mesta. Naslednja postaja je Los Angeles. Na zahodu ZDA bomo pet dni, nato pa se vračamo v Evropo, prek Londona do Benetk. 

Kako ste prišli do teh vozovnic?

Takšne vozovnice je zelo težko najti. S cenovno ugodno vozovnico Benetke–Abu DabiSingapurTokioLos Angeles, ki je stala 270 evrov, je bila osnovna pot praktično že zarisana. Posebej smo morali kupiti še vozovnici iz Los Angelesa do Londona in iz Londona do Benetk, ki sta stali dodatnih 270 evrov. 

Reuters

Potek avanture boste lahko spremljali tudi njihovi Facebook strani, informacije o ugodnih letalskih vozovnicah pa lahko najdete na spletni strani Po svetu.si .

Koliko pa so stale vse skupaj?

Skupaj stanejo 600 evrov, v kar je vključen tudi nizkocenovni let v sklopu kratke odprave v Aziji.

Kaj pa preostali stroški?

Spanje, preostali prevozi in hrana, a ta je v Aziji zelo poceni. Dvakrat bomo prespali kar na letalu. Sami sicer načrtujemo več ogledov, spili bomo kakšno pijačo, kar pa bomo šteli v luksuz, in ne med osnovne stroške. 

Več časa za oglede bo verjetno po pristanku v Singapurju?

V Singapurju prespimo prvo in zadnjo noč, vmes pa se za dva dni odpravljamo še na Borneo. Tam načrtujemo enodnevni treking v džunglo, naslednji dan ogled orangutanov v naravnem rezervatu, morda bo čas še za rafting. 

Koliko je prostora za improvizacijo?

Prilagajati se moramo le času letov. Tudi prenočišča smo rezervirali z možnostjo, ki dopušča preklic dan pred prihodom. Torej imamo prostora za improvizacijo kar veliko (sploh v Singapurju in Los Angelesu), vendar se bomo vseeno poskušali držati prvotnega načrta, saj si hočemo ogledati čim več znamenitosti. 

Thinkstock

Se vam lahko kje zalomi?

Še največ težav pričakujemo pri hitrih časovnih spremembah, ki bodo skupaj z natrpanim urnikom in neprespanimi nočmi na letalih zagotovo nekoliko neugodne. Mogoče bomo morali zato kakšen ogled izpustiti in se dobro naspati. 

Ste dobro fizično pripravljeni?

Moramo biti. Tudi zaradi načrtovanega spusta v znamenitem Velikem kanjonu, kjer bomo v enem dnevu poskušali peš opraviti s stezami v skupni razdalji okoli 25 km in okoli 1600 metri nadmorske višine. 

Kam jo boste še mahnili v ZDA?

Z avtom iz Los Angelesa do Las Vegasa, verjetno skozi Dolino smrti. Eno noč zagotovo prebijemo v Vegasu. Sledi še en dan ogledovanja parkov in znamenitosti (Valley of Fire, jezero Mead, Hoovers Dam, Route 66), enodnevna peš tura v Veliki kanjon, vožnja nazaj v Los Angeles in spotoma ogled nekaj zanimivosti. 

Komu se je utrnila ta ideja?

Ideja je sama prišla do nas, v obliki poceni vozovnice. Začeli smo se pogovarjati in se odločili, da gremo vsi trije, saj bo zadeva zanimiva tudi za naše sledilce in bralce. 

Koliko prtljage boste vzeli s seboj?

Le nahrbtnike v velikosti ročne prtljage. Tako bomo bolj »agilni«, hitreje bomo prišli in odšli z letališč. Glede na to, da smo sami moški, tudi ne potrebujemo večernih toalet (smeh).

Reuters