Slovenija

Znanstvena sfera vlado opozarja na kritično stanje področja raziskav

STA
14. 4. 2015, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Člani rektorske konference, Koordinacije raziskovalnih inštitutov Slovenije, sveta za visoko šolstvo in sveta za znanost in tehnologijo vlado opozarjajo na kritično stanje področja raziskav v Sloveniji. Pozivajo k ponovni vzpostavitvi samostojnega ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter imenovanju usposobljenega ministra.

Reuters

Kot izpostavljajo v javnem pismu premierju Miru Cerarju, so sredstva za raziskovalno dejavnost univerz od leta 2009 upadla za 31 odstotkov. Sredstva za aplikativne projekte so se zmanjšala za skoraj 40 odstotkov, sredstev za ciljne raziskovalne programe pa skoraj ni več, navajajo.

"Posebej zaskrbljujoč je upad sredstev za mlade raziskovalce, ki so se zmanjšala za 40 odstotkov in tvorijo skoraj eno četrtino vseh sredstev Javne agencija za raziskovalno dejavnost, namenjenih univerzam," opozarjajo. Izpostavljajo, da so trenutno mladi raziskovalci "edini javni vir podpiranja doktorskega študija, zaradi česar je samo na Univerzi v Ljubljani vpis na doktorski študij upadel za več kot polovico".

Podobno velik je upad sredstev za podoktorske projekte, zaradi česar podpisniki javnega pisma napovedujejo še večji odliv mladih doktorjev v tujino. "Ob nadaljevanju takega stanja bo slovensko gospodarstvo v nekaj letih ostalo brez vrhunsko usposobljenih strokovnjakov," so prepričani.

Tudi v javnih raziskovalnih zavodih so razmere po njihovih navedbah podobne.

Kot ugotavljajo v pozivu Cerarju, "namesto, da bi se odgovorne državne institucije nad nadvse zaskrbljujočim stanjem resno zamislile in sprejele ustrezne ukrepe, univerze in raziskovalni inštituti doživljamo naraščajoči val anti-intelektualizma in iskanja grešnih kozlov za težke družbene razmere v znanstveni skupnosti".

Vlado pozivajo, naj znova vzpostavi samostojno ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ter da za to področje izbere usposobljenega ministra. Poleg tega od vlade pričakujejo, da bo ob prvem rebalansu proračuna popravila "za razvoj Slovenije nevzdržno stanje in začne uresničevati resolucijo o raziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije ter Nacionalni program visokega šolstva".

Prav tako pozivajo državni zbor, naj o teh vprašanjih opravi ustrezno razpravo.