Slovenija

Mencinger: Zakaj prodajati podjetje, ki prinaša dobiček in zagotavlja delo

M.J.
14. 4. 2015, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

O smiselnosti prodaje posameznega podjetja lahko govorijo tisti, ki podjetje poznajo in vedo, kakšna je prihodnost. Sam pa sploh ne vem, zakaj ga je treba prodajati, če prinaša dobiček in zagotavlja delo, je aktualno dogajanje, povezano s privatizacijo Telekoma Slovenije, komentiral ekonomist Jože Mencinger.

STA

"Zakaj sploh naj bi kar naprej prodajali in preprodajali podjetja? Pravi lastnik skrbi za njegovo bodočnost ter neposredne in posredne koristi, ki mu jih podjetje prinaša, ter ga vrednost na borzi sploh ne zanima," je za STA poudaril Mencinger.

Slovenski državni holding je do ponedeljkovega izteka roka prejel le eno zavezujočo ponudbo za skoraj 73-odstotni državni delež v Telekomu Slovenije. Po neuradnih informacijah jo je oddal le britanski investicijski sklad Cinven. Cena delnice Telekoma se je danes občutno znižala.

V zvezi s Pivovarno Laško, ki jo je kupil nizozemski Heineken, pa Mencinger pravi, da morda ne gre za slabega lastnika. A se sprašuje, kaj bi bilo narobe, če bi imeli še naprej dve neodvisni pivovarni: Union in Laško. "Združevanje in širjenje s Fructalom, Radensko in tako naprej sploh ni bilo potrebno, bilo je škodljivo. Vsako od teh podjetij zase bi lahko mirno in uspešno delovalo naprej, če bi se ukvarjalo s svojim poslom namesto s finančnimi produkti," je poudaril.

Mencinger je dodal, da sam ne nasprotuje privatizaciji. "A to, kar počnemo je razprodaja," je opozoril. Nihče ne ve, kdo je ponudil 15 podjetij, zakaj in za koliko, saj vlada šele zdaj sprejema 'strategijo upravljanja' za 107 družb. "Oblast pravi, da moramo prodati zaradi zadolženosti, verodostojnosti in umika politike iz gospodarstva. A za razprodajo ni nobenega razloga," je izpostavil ekonomist.

Prodaje iz obupa po njegovem ne rabimo, ker morebitne proračunske primanjkljaje v naslednjih dveh letih lahko pokrivamo z že sposojenim denarjem, prilivi v proračun se povečujejo, presežek v plačilni bilanci je visok, donos na slovenske obveznice pa ekstremno nizek.

Oblast naj bo verodostojna do volivcev, ne pa do Evropske komisije, ki nima nobene pravice zahtevati prodaje, je nadaljeval. Vlada, ki je prišla na oblast brez gospodarskega programa, z obljubami o morali in etiki, pa naj v gospodarstvu ne počne nič takega, kar je nemoralno in neetično. A hkrati mora posegati v gospodarstvo, da ščiti javni interes pred zasebnim in šibke pred močnimi, je zaključil.