Slovenija

Po oceni MNZ pritožb zoper policiste zelo malo

M.J.
14. 4. 2015, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Policija je v lanskem letu prejela 403 pritožbe nad delom policije, kaže letno poročilo, ki so ga na ministrstvu za notranje zadeve predstavili danes. Slednje po besedah generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lada Bradača kaže, da je pritožb nad delom policije zelo malo.

STA

Po besedah Bradača je število pritožb nizko glede na to, da je morala policija lani na zahtevo državljanov ukrepati v kar 185.000 primerih.

Kljub temu Bradač meni, da so pritožbe zoper delo policije zelo pomembne. Policija namreč na njihovi podlagi preverja delo policistov, jim po potrebi naloži ustrezno usposabljanje ali poda usmeritve. Tako je lahko delo policije bolj strokovno in učinkovito, pravi Bradač.

Po besedah vodje sektorja za pritožbe zoper policijo Gregorja Hudriča se je število pritožb glede na leto 2013, ko so jih beležili 395, sicer nekoliko povišalo, vendar ne bistveno.

Od omenjenih 403 pritožb jih polovica ni izpolnjevala pogojev za obravnavo. Največ pritožb se je po besedah Hudriča nanašalo na zagotavljanje varnosti cestnega prometa, vendar se njihovo število zmanjšuje, povečuje pa se število pritožb iz zagotavljanja javnega reda in miru ter področja preiskovanja kriminalitete.

Pritožbe so se največkrat nanašale na uporabo različnih policijskih pooblastil, sledile so pritožbe na komunikacijo policistov, zatem pa pritožbe na neukrepanje in pritožbe zoper uporabo prisilnih sredstev.

Na policiji in ministrstvu pritožbe obravnavajo na dveh ravneh - v t. i. pomiritvenem postopku, ki se uporablja za milejše očitke in ga izpelje vodja policijske enote, in pred pritožbenim senatom ministrstva, na katerega se lahko pritožnik pritoži, če pomiritveni postopek ne uspe. Poleg tega senat obravnava še očitke o težjih kršitvah. Lani so v pomiritvenem postopku obravnavali 138 pritožb, pred senatom pa 84.

V letu 2014 je pritožbeni senat v 16 primerih odločil, da je bila pritožba zoper delo policista bodisi delno ali v celoti utemeljena. V pomiritvenem postopku pa so se v 63 primerov pritožniki strinjali z ugotovitvami in ukrepi vodje policijske enote, v osmih primerih je bilo ugotovljeno, da ravnanje policistov ni bilo skladno s predpisi. V ostalih primerih je bila zadeva podana pred senat ali pa je bila zaključena zaradi različnih drugih razlogov.

Tudi Hudrič se strinja, da je glede na število postopkov in obravnavanih dogodkov zoper delo policistov vloženih relativno malo pritožb. "Kljub temu pa velja ugotovitev, da nekaj pritožb kaže tudi na resna odstopanja. Pri teh se trudimo, da so pritožbe preiskane ter obravnavane strokovno in nepristransko," je dejal.

Da bi se število pritožb še zmanjšalo, je ministrstvo po besedah vodje sektorja za zasebno varstvo in občinska redarstva Ivana Celestine pripravilo tudi posebno knjižico, v kateri je zbrano vse, kar je treba vedeti o policijskih postopkih. Na ministrstvu namreč opažajo, da so mnogi s postopki nezadovoljni ravno zato, ker jih ne poznajo.