Slovenija

Kaj počnejo bivši župani?

lm
14. 3. 2015, 06.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zadnje lokalne volitve so tudi na Dolenjskem marsikje prinesle nove župane, ki so zdaj že zelo zaposleni. Kaj pa se dogaja s prejšnjimi prvimi možmi občin?

Nekdanji župani občin Novo mesto, Straža in Kostanjevica na Krki, Alojz Muhič, Alojz Knafelj in Mojmir Pustoslemšek, so se upokojili in uživajo v bolj umirjenem življenju. Kot pravi Muhič, ki je upokojenec postal že pred koncem svojega zadnjega, drugega županskega mandata in na zadnjih volitvah ni več kandidiral, je bila sprememba takoj po volitvah kar velika in je še nekaj časa razmišljal o svojem preteklem delu. Zdaj spet lahko bolj poskrbi za svoje zdravje, se rekreira v naravi, še zlasti v svojem vinogradu v Cerovcu, več časa je tudi za ženo in družino, v kateri ga razveseljuje že sedem vnukov.

Prejšnji župan občine Straža, Alojz Knafelj, ki se je takoj po jesenskih volitvah upokojil, občino pa je vodil od njenega nastanka, to je dva mandata, na volitvah ni več kandidiral za župana, je pa bil izvoljen za občinskega svetnika. Tega je vesel, saj tako ni kar naenkrat čisto prekinil z lokalno politiko. Živi bolj zdravo, dela na kmetiji, v vinogradu, njegov hobi je zbiranje evrskih kovancev.

Mojmir Pustoslemšek, ki je kot neodvisni kandidat in neprofesionalni župan kostanjeviško občino vodil dva mandata, vse od njenega nastanka, pravi, da se je hitro odvadil napornega in stresnega županovanja. Uredil je že kup stvari, ki jih je osem let zanemarjal, saj zanje ni bilo časa. Ima hišo in vinograd nad Slinovcem, več časa ima tudi za družino in svoje bližnje, med njimi dva vnuka.

Nekdanji šentjernejski župan Franc Hudoklin (SLS), ki je županoval kar dvajset let, na zadnjih volitvah pa ni več dobil zadostne podpore občanov, zdaj že zagnano dela v novi službi. Že po treh mesecih je našel delo na šentjernejski čistilni napravi in postal njen vodja. Čeprav se je bilo po tako dolgem obdobju nedvomno težko posloviti od županskega mesta, je zdaj zadovoljen. Kot pravi, mu je ta služba pisana na kožo. Hudoklin je še vedno predsednik šentjernejske SLS, za občinskega svetnika pa ni kandidiral. Lokalno politiko spremlja. Na vprašanje, ali namerava še kdaj kandidirati za prvega moža občine, ne reče, da nikoli.