Slovenija

Slavni ubežnik se vrača

Simon Rosc
14. 3. 2015, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zdaj je tudi uradno. Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar bo najpozneje v devetih dneh nastanjen v novem domovanju v zaporu na Dobu, kjer bo pet let in devet mesecev spal v zaporniški celici. Francija namreč soglaša s predajo najbolj znanega slovenskega ubežnika. Koliko pa nas bo Časarjeva vrnitev domov stala?

STA

Koprsko okrožno sodišče je prejelo odgovor francoskih pravosodnih organov, da soglašajo s predajo Roberta Časarja. Kot so pojasnili, je državno tožilstvo pritožbenega sodišča v Parizu upravi zaporov, v katerih je trenutno Časar, odredilo, naj ukrene vse potrebno za njegovo predajo Sloveniji. Kot dodajajo na sodišču, so o tem obvestili slovensko generalno policijsko upravo, ki bo zagotovila njegov prevzem. In kako bo vse skupaj potekalo? Na točno določen dan se bosta v daljno Francijo z letalom odpravila vsaj dva kriminalista. Francoski organi bodo tam v slovenske roke predali razvpitega Roberta Časarja. Predstavniki slovenskih organov se bodo skupaj s Časarjem odpravili na letalo in odleteli nazaj v Slovenijo, na letališče Jožeta Pučnika. Tukaj ga bodo predali pravosodnim policistom, ki ga bodo nemudoma odpeljali v Zavod za prestajanje kazni zapora Dob.

Odprti ali zaprti oddelek?

Zapornik, čigar slava je dosegla zvezdniške razsežnosti, bo v novem domu na Dobu presedel pet let in devet mesecev, toliko vsaj znaša njegova kazen. Zakon sicer določa, da je lahko obsojenec na zapor do osmih let kazni nameščen na polodprtem oddelku, a hkrati ta isti zakon določa, da je lahko odločitev, če obstaja verjetnost, da bo zapornik pobegnil, tudi drugačna. Takšnega zapornika lahko namreč namestijo tudi v zaprti oddelek.

Čas za plačilo računov

Po vrnitvi domov slavnega ubežnika ne čaka le zapor. Z vrnitvijo bo Časar soočen še s poplačilom stroškov privedbe na prestajanje kazni in sodnih stroškov, z odškodninskimi tožbami in pa z davčno izvršbo v višini 86 tisoč evrov. Slednjo bo država skušala poplačati s prodajo nepremičnin v lasti Roberta Časarja. Izvršbo zaradi dolga je pravobranilstvo predlagalo za štiri nepremičnine dolžnika, na katerih ima država zaradi varovanja vrstnega reda poplačila že vknjiženo hipoteko. Hipoteki sta med drugim vpisani na hišo Časarjevih v Portorožu in na vikend v Lendavskih goricah, na katerih je Časar vpisal tudi zemljiški dolg v višini petih milijonov evrov.

Koliko pa nas bo stala Časarjeva vrnitev v Slovenijo?

V resnici nas ne bi smela stati popolnoma nič. Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij namreč določa, da stroške privedbe na prestajanje kazni plača obsojenec, tudi če je na prestajanje priveden z bega. Je pa res, da bomo denar za to vsaj založili. V uredništvu smo na hitro preračunali, koliko bodo stale letalske vozovnice za dva kriminalista in slavnega ubežnika. Najcenejša možnost nanese nekaj prek 1200 evrov. A to najverjetneje ne bo edini strošek, poleg tega se ti stroški povečajo še za okoli 1500 evrov, če prištejemo še letalsko vozovnico iz Dominikanske republike, kjer se je skrival, do Francije. Vseeno pa so najverjetneje ti stroški malenkost proti tistim, ki jih je Časar plačal, da se je lahko leto dni skrival pred slovenskimi organi pregona. Naj samo spomnimo, da je njegova pot do rajskih plaž potekala od Ljubljane prek Moskve in od tam do Santa Dominga v Dominikanski republiki. Skupaj več kot 11 tisoč kilometrov.