Slovenija

Nove sankcije proti Karnerjevi navezi

STA/G.G.
25. 2. 2015, 08.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ameriško ministrstvo za finance je v torek uvedlo sankcije še proti petim osebam in 14 organizacijam v povezavi s prodajo steroidov Slovenca Mihaela Karnerja. Med njimi je njegova soproga Alenka Karner, njegov brat Matevž Karner, ženin sorodnik Uroš Slivnik ter Dejan Donko in Savo Stjepanović.

Arhiv Svet24

Administracija predsednika ZDA Baracka Obame je že maja 2013 Karnerja določila kot velikega mednarodnega trgovca z mamili. Ministrstvo za finance ZDA sporoča, da Karner vodi kriminalno organizacijo, ki se zanaša na izpopolnjeno mrežo lažnih podjetij za pranje izkupičkov od prodaje steroidov preko interneta.

Mihael, Alenka in Matevž Karner so bili leta 2010 na zveznem sodišču v Massachusettsu obtoženi pranja denarja ter distribucije steroidov. Leta 2011 so jih aretirali v Avstriji, vendar so po plačilu varščine pobegnili in po trditvah finančnega ministrstva ZDA na begu še naprej nadzirajo svojo kriminalno organizacijo.

Mihael Karner naj bi s steroidi doslej zaslužil 50 milijonov dolarjev, njegova organizacija pa ima najmanj 14 podjetij, med drugim v Sloveniji, Panami, Gibraltarju, Liechtensteinu, Dominikanski republiki, Belizeju in na Sejšelih. V torek sprejete sankcije pomenijo zamrznitev premoženja osebam in podjetjem, Američani pa z njimi ne smejo poslovati.

"Z današnjim ukrepom merimo na ključne sodelavce mreže Mihaela Karnerja, mogočne in trdožive mednarodne organizacije za trgovanje s steroidi. S tem izkazujemo našo zavezo boju proti mogočnim organizacijam za trgovanje z mamili in proti njihovim mrežam za pranje denarja," je sporočil vršilec dolžnosti direktorja urada za nadzor nad tujim premoženjem pri ministrstvu za finance John Smith.