Slovenija

V Sloveniji skoraj 2000 nevarnih psov

STA/M.J.
21. 2. 2015, 09.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Večji pes je pred dnevi v Domžalah napadel druge mimoidoče pse in po podatkih policije poškodoval tri do štiri pse. Zoper lastnika bodo policisti ukrepali na podlagi zakona o zaščiti živali, so pojasnili na policiji. Take pse obravnava tudi veterinarski inšpektorji, ki lahko psu dodelijo status nevaren pes. Takih je trenutno v Sloveniji 1943.

Arhiv Svet24 (simbolna fotografija)

Koliko postopkov zaradi primerov pasjih napadov vodijo, na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sicer ne vedo. Kot so pojasnili, podatkov ne vodijo na tak način oz. postopke vodijo na območnih uradih. Trenutno pa je v nacionalnem registru psov 1943 psov s statusom nevaren.

Za nevarnega psa zakon o zaščiti živali predpisuje dodatno fizično varstvo, so pojasnili na upravi. Zakon predvideva, da mora skrbniki nevarnih psov fizično varstvo psa s statusom nevaren zagotoviti tako, da je pes na povodcu in opremljen z nagobčnikom, da je zaprt v pesjaku ali objektu oz. da je v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 180 centimetrov, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom.

Zakon o zaščiti živali tudi določa, da nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, mlajšim od 16 let.

Ob tem na upravi za varno hrano še pojasnjujejo, da v kolikor nevaren pes z ugrizom povzroči poškodbo, ki pa ni posebno huda, mora na obvezno šolanje. "Šolanje psa je treba izvesti najpozneje do dopolnjenega drugega leta starosti psa, če je pes že star dve leti, pa v roku šestih mesecev od ugriza psa," še pojasnjujejo.