Slovenija

Neupravičeno vzeli milijone? Kaj skriva Banka Slovenije?

Žiga Kariž
11. 2. 2015, 07.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Eden izmed zaposlenih Banke Slovenije naj bi v pogovoru s Tadejem Kotnikom razkril, da je Banka Slovenije za več deset milijonov evrov oškodovala imetnike obveznic Banke Celje, enako pa naj bi čakalo tiste, ki so s svojim denarjem pomagali Gorenjski banki. Uprava te banke naj bi bila pod hudimi pritiski.

Arhiv Svet24

Zaradi krize in slabih poslovnih odločitev smo bili Slovenci v banke v državnem lastništvu prisiljeni vložiti milijarde. Nekateri bomo to občutili v obliki višjih davkov, drugi pa so to že občutili ob izgubi velikega dela premoženja. Banka Slovenija je namreč bankam, ki so zaprosile za pomoč, postavila pogoj, da morajo izbrisati podrejene obveznice. To pomeni, da so ljudje, ki so obveznice kupili in pomagali banke reševati v preteklosti, čez noč ostali brez denarja.

Banka Slovenije navedb Tadeja Kotnika ni zanikala, ampak se je zavila v molk in sporočila le, da se v zvezi s to temo umika iz medijskih diskusij.

V izbris naj bi naše banke prisilila Evropska komisija, saj je le pod tem pogojem dovolila nadaljnje reševanje naših bank. Da so lahko izbris izvedli, je bilo treba spremeniti zakon o bančništvu. A tisti, ki so zaradi posega države ostali brez milijonov, se s tem niso sprijaznili. Sprožili so namreč presojo ustavnosti zakona o bančništvu, prvopodpisani pod pobudo pa je dr. Tadej Kotnik.

Dokumentacija, v kateri je opisano, kako in na podlagi česa je bilo to storjeno, naj bi bila najbolj varovana skrivnost v Banki Slovenije, Kotnikov vir pa naj bi mu v pogovoru omenil, da nameravajo dokumentacijo celo uničiti. Kdo skriva in kaj? Kam je šel denar? In kaj sploh počnejo slovenski bankirji? Preberite v današnji izdaji časnika Svet24!

Arhiv Svet24