Slovenija

Za izločitev sodnice

gt/sta
12. 1. 2015, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred skoraj štirimi leti so kriminalisti pridržali devet ljudi, tudi tedanjega župana Franca Kanglerja, obtožnica pa nekaterim očita jemanje podkupnine in sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje.

sta

Nekdanji direktor Konstruktorja Marjan Pinter je s tožilstvom sklenil sporazum in priznal kaznivo dejanje podkupovanja.

Na mariborskem sodišču so želeli izpeljati predobravnavni narok zoper nekdanjega vodjo oddelka za okolje in prostor na mariborski upravni enoti Vinka Merca in pet soobtoženih, a se je zapletlo že na začetku, saj je zagovornik Merca Tomaž Bromše zahteval izločitev sodnice Vanje Verdel Kokol.

Pred skoraj štirimi leti so kriminalisti začasno pridržali devet ljudi, tudi tedanjega župana Franca Kanglerja, a so jih še istega dne vse izpustili na prostost, le Merc je ostal tri tedne v priporu. Obtožnica Mercu (Kanglerja zdaj ni med obdolženimi) očita jemanje podkupnine in sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje za pospešitev določenih birokratskih postopkov od nekaterih nekdanjih mariborskih gradbenih baronov, med njimi nekdanjega direktorja Konstruktorja Marjana Pinterja, lastnika družbe MTB Blaža Mlinariča in nekdanjega direktorja tega propadlega gradbenega podjetja Viktorja Lednika.

sta

Obtožena sta še solastnik podjetja Org. Tend Danijel Keuc in Miran Muršič iz podjetja MM Car. A konkretnih obtožb tožilec Boris Marčič na sodišču ni predstavil, saj je Merčev zagovornik Tomaž Bromše zahteval izločitev sodnice, o čemer bo morala odločiti predsednica sodišča, dotlej pa je bil narok prekinjen. Razlog za takšno zahtevo obrambe je v še pred narokom izvedenem ločenem naroku Marjana Pinterja, ki je s tožilstvom sklenil sporazum, v katerem je v zameno za petmesečno pogojno zaporno kazen v preskusnem obdobju dveh let ter stransko denarno kaznijo priznal kaznivo dejanje podkupovanja.

Sodišče bo sodbo izreklo naslednji teden, a je s sporazumom že soglašalo, pri čemer je sodnica navedla, da na krivdo Pinterja kažejo tudi dokazi v sodnem spisu. Po Bromšetovih besedah naj bi se s tem že vnaprej opredelila do vsebine dokazov. Podrobnosti iz domnevnega koruptivnega ravnanja obtoženih je bilo mogoče izvedeti samo iz ločenega postopka zoper nekdanjega prvega moža propadlega Konstruktorja, ki je priznal, da je Mercu v zameno za to, da ta ne bi zavlačeval v postopkih pri gradbenih projektih na Lackovi ulici in Maistrovem dvoru, moral izplačati skupaj 12.000 evrov, ob tem pa je imel prvoobtoženi pri njihovem podjetju v Hočah na voljo brezplačno parkirišče za svoj avtodom.