Slovenija

Senat odločil o pritožbah glede preiskav v primeru Rotnika

STA/J.P.
9. 1. 2015, 15.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Izvenobravnavni senat celjskega okrožnega sodišča je v četrtek odločil o pritožbah glede preiskav v primeru nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroša Rotnika in še dveh obdolžencev. Ker stranke še niso seznanjene z odločitvijo, pa sodišče ne more povedati, kakšen je sklep senata, so danes za STA povedali na sodišču.

STA

Sklep o uvedbi preiskave je bil izdan za vse tri obdolžence, poleg Rotnika še za nekdanjega prvega moža borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdana Pušnika in davčnega svetovalca Darka Končana, in sicer zaradi sumov pranja denarja, povezanih s projektom gradnje šestega bloka Teša. Vrhovno sodišče je medtem sklep o priprtju Rotnika zaradi nezakonitosti razveljavilo.

Rotnik je začel sprva odrejeni pripor prestajati 6. novembra lani, mesec dni pozneje so mu ga podaljšali še za dva meseca, iz pripora pa je prišel 24. decembra lani.

Tako Rotnikov zagovornik Mitja Jelenič Novak kot Rotnik pravita, da z odločitvijo sodišča še nista seznanjena. Jelenič Novak je spomnil, da je vrhovno sodišče povedalo, da ni bilo izkazanega utemeljenega suma za pranje denarja, kar sam trdi že ves čas. Če ni utemeljenega suma za pripor, potem ga ni tudi za preiskavo, je zatrdil.

Rotnik je začel sprva odrejeni pripor prestajati 6. novembra lani, mesec dni pozneje so mu ga podaljšali še za dva meseca, iz pripora pa je prišel 24. decembra lani.

Z nekdanjim prvim možem borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik so ga 5. novembra lani zaradi sumov pranja denarja, povezanih s projektom gradnje šestega bloka Teša privedli pred preiskovalno sodnico celjskega okrožnega sodišča. Poleg Rotnika in Pušnika je bil v kriminalističnih preiskavah za nekaj ur pridržan tudi davčni svetovalec Končan.

Sodnica je takrat za Rotnika odredila pripor zaradi nevarnosti vplivanja na priče, medtem ko je Pušnika izpustila, čeprav je tožilstvo tudi zanj predlagalo pripor.