Slovenija

Jasmino stisnili ob zid

Žiga Kariž
17. 12. 2014, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Jasmina A. je na razpisu za dodeljevanje neprofitnih stanovanj v najem dobila stanovanje, ki pa je tako po mnenju zdravnika kot CSD-ja neprimerno zanjo in njenega 16-letnega sina. A Komunalno stanovanjsko podjetje Litija (KSP Litija), ki je razpis izpeljalo, trdi, da je za to, da odloči, ali je stanovanje primerno, pristojna le njihova komisija.

Žiga Kariž

Jasmina A. iz Litije živi skupaj s svojim 16-letnim sinom. Je kronična bolnica in trenutno brez zaposlitve. Ker je rodila že pri rosnih 16 letih, je njeno življenje potekalo precej drugače, kot so ga vajena druga dekleta. A kot sama pravi, jo je to utrdilo in za svoje pravice se je vedno pripravljena boriti. In trenutno je v boju s KSP Litija. Trenutno živi v stanovanju s subvencionirano najemnino. Ko je izvedela, da je dobila neprofitno najemniško stanovanje, je menila, da je velik del njenih bivanjskih težav rešen.

A ko je izvedela, v katero stanovanje naj bi se selila, je sledilo veliko razočaranje. Prostor namreč odlično pozna, saj je tam živela gospa, ki jo je kot otroka varovala. »Prostor je popolnoma neprimeren za dva, saj ima le en malo večji prostor. Kako naj bova v istem prostoru jaz in moj 16-letni sin? Kaj naj spiva skupaj?« se sprašuje Jasmina.

Da je stanovanje neprimerno za Jasmino in da bi bivanje v njem lahko povzročilo poslabšanje njene kronične bolezni, meni tudi zdravnica, njenemu mnenju je sledil tudi center za socialno delo. A v komunalnem stanovanjskem podjetju so jo zavrnili in ji razložili, da potrdila, ki jih je priložila, niso pretehtala in da je komisija odločila, da je stanovanje zanjo primerno.

Žiga Kariž

Tako so jo stisnili ob zid, kajti če stanovanje zavrne, ostane tako brez občinskega stanovanja kot brez subvencije za najemnino, ki jo prejema zdaj. Ko je poskušala pristojnim razložiti svojo stisko, so jo odpravili z besedami, da danes še več ljudi živi tudi na manjši kvadraturi, pa vseeno preživijo.

Dejstvo je, da stanovanje po kvadraturi popolnoma ustreza normativom iz Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem. A v tem istem pravilniku piše tudi, da se pri dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem lahko preseže površinske normative z upoštevanjem dodatnega dnevnega ali spalnega prostora, če to zahtevajo družinske ali socialno-zdravstvene razmere ter da mora komisija pri tem upoštevati mnenje centra za socialno delo, ki ga predloži upravičenec.

»Kako naj bova v istem prostoru jaz in moj 16-letni sin? Kaj naj spiva skupaj?« Jasmina A.

A v Litiji si pristojni ta določila razlagajo tako, da so oni tisti, ki odločijo, ali bo nekdo dobil večje stanovanje ali ne, zdravniška potrdila in mnenje CSD pa služijo le temu, da imajo za to podlago in lahko svojo odločitev obrazložijo tudi vsem tistim prosilcem v čakalni vrsti za stanovanja, ki takega stanovanja ne dobijo.

Na ministrstvu za okolje in prostor se s tako razlago ne strinjajo in pravijo: »To niso le mrtve črke na papirju. Mnenju zdravnikov in CSD-ja je treba slediti v največji možni meri, če se le da.«

In tu nastopi druga težava. Občina Litija ima le 104 neprofitna stanovanja, ki so skoraj vsa popolnoma zasedena. Na leto se jih sprosti le okoli pet, prosilcev na zadnjem razpisu je bilo 30. Poleg tega je kopica stanovanj še v veliko slabšem stanju kot to, ki so ga dodelili Jasmini. Pristojni v KSP Litija so nam razložili, da boljšega stanovanja ta trenutek enostavno nimajo in vprašanje je, kdaj bi lahko ugodili željam, ki jih ima Jasmina. »Stanovanje je obnovljeno, ima drvarnico, možno je ogrevanje na elektriko, lahko pa se namesti tudi peč na trda goriva. Ko bo Jasmina stanovanje prevzela, smo ji pripravljeni pomagati tudi pri zagotovitvi najbolj nujne opreme in reševanju ostalih težav,« so nam še razložili predstavniki KSP Litija. »A treba se je zavedati, da so to socialna stanovanja, za ljudi, ki si drugega ne morejo privoščiti. Mi ne moremo skrbeti za nadstandard,« še dodajajo.