Slovenija

Bulčeva: Večina novega naložbenega načrta še vedno za infrastrukturo

STA/J.P.
7. 12. 2014, 12.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Večina novega, 315 milijard evrov vrednega naložbenega načrta za Evropo, ki ga je pred kratkim napovedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, bo po pojasnilih komisarke za promet Violete Bulc še vedno namenjenega infrastrukturi. Prepričana je, da Evropa potrebuje bolj dinamičen sklad, ki bo spodbujal tudi nekoliko bolj tvegane naložbe.

Mediaspeed

Bulčeva, ki prihodnji teden prihaja na obisk v Slovenijo, je na srečanju z novinarji v Bruslju ta teden dejala, da se ljudje po predstavitvi novega investicijskega načrta pogosto sprašujejo, zakaj se Evropa ni prej odločila za odločnejše spodbujanje nekoliko bolj tveganih naložb.

"Čas je pravi in ideja je dozorela, da tudi EU potrebuje dinamičen investicijski paket, ki je sposoben financirati nekoliko bolj tvegane projekte," je poudarila.

Slovenija želi v načrt vključiti železniške projekte na baltsko-jadranskem koridorju, vključno z drugim tirom Divača-Koper, avtocestne odseke, drugo cev karavanškega predora, projekt tretje razvojne osi ter hidroelektrarne na srednji Savi.

Projekti, ki bodo kandidirali, morajo po mnenju komisarke ustvarjati dodano vrednost, imeti pozitivne socialno-ekonomske učinke, pomembno pa je tudi, da se morajo začeti v prihodnjih treh letih.

Zadovoljna je, da bo kljub nekoliko drugačnem načinu financiranja naložb še vedno večina sredstev namenjena infrastrukturi. "Treba bo biti malo bolj drzen, si upati investirati, hkrati pa to delati na infrastrukturni ravni," je poudarila.

Glavni izzivi članic pri pripravi projektov bodo, kot je dejala, vprašanje, ali bodo sposobne dovolj hitro in kakovostno pripraviti projekte, ki bodo privlačili zasebni kapital. Podrobnosti glede morebitnih projektov ni pojasnjevala, dejala pa je, da upa, da bodo na ta način lahko zaživeli evropski koridorji.

EU se namreč sooča s težavami pri privabljanju investicij. Kljub temu da je kriza območja evra po mnenju Bruslja končana, pa investicije ne naraščajo, saj se zasebni vlagatelji bojijo, da članice ne bodo več dosegale predkriznih stopenj rasti, zato so zadržani pri naložbah. Evropska komisija se je zato odločila za nov naložbeni načrt.

Načrt, ki naj bi spodbudil za najmanj 315 milijard evrov naložb v strateške evropske projekte, je nosilni projekt nove Evropske komisije pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja. Sestavljen je iz treh stebrov, in sicer sklada za strateške naložbe, ki naj bi zagotovil varnost zasebnim vlagateljem, naboru projektov in izboljšanju regulacije.

Da bi pritegnili čim več naložb, bo evropski komisar za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost Jyrki Katainen v začetku prihodnjega leta odšel na t.i. road show predstavitev načrta po članicah EU, kasneje pa tudi med večje zainteresirane vlagatelje, tudi v ZDA in na Kitajskem. Prav na Kitajskem naj bi bilo sicer veliko zanimanja za novi evropski naložbeni projekt.