Slovenija

Gospodarstveniki ostro nad Cerarja

Črt Kaker
7. 12. 2014, 07.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Z izjavo, da bi se morali gospodarstveniki v socialnih pogajanjih zgledovati po sindikatih, je premier Miro Cerar med gospodarstveniki povzročil veliko jeze. Samo Hribar Milič (GZS) se ob tem sprašuje, ali ni gospodarstvo prispevalo že dovolj.

KMA

Predsednik vlade Miro Cerar se je po četrtkovi seji vlade odzval na odločitev Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki je pred dnevi protestno zapustila pogajanja o socialnem sporazumu za leto 2015–2016. Kot je znano, se je GZS za protestni odhod odločila zaradi ogorčenja in nestrinjanja okoli sporazuma med vlado in sindikati javnega sektorja, ki je močno oklestil pričakovane vladne prihranke. Vlada bo namreč po sklenjenem sporazumu namesto predvidenih 127 v naslednjem letu privarčevala pičlih 20 milijonov evrov.

GZS Cerarjevo izjavo, da bo moralo tudi gospodarstvo prispevati svoj delež, močno obžaluje.

Cerar je tako v četrtek gospodarstvenikom za zgled postavil kar sindikate. »Sindikati so pokazali dovoljšno mero razumevanja, z obojestranskim popuščanjem smo prišli do dogovora,« je novinarjem dejal premier in opomnil, da bo svoj delež pri varčevanju moralo dati gospodarstvo, da »bomo v prihodnosti imeli pozitivne učinke«.

GZS pa Cerarjevo izjavo, da bo moralo tudi gospodarstvo prispevati svoj delež, močno obžaluje. »Sodimo, da je predsednik vlade s tem pokazal, da ne obravnava vseh v državi z enakimi vatli,« so zapisali. Poudarili so, da so vlade v zadnjih dveh letih med drugim dodatno obremenile gospodarstvo z višjimi obremenitvami različnih oblik dela, ne da bi pri tem hkrati razbremenilo redna delovna razmerja, višjim davkom na dodano vrednost in višjimi trošarinami na energente. Potezo GZS, da prekine pogajanja za socialni sporazum, so v petek podprli tudi v Združenju Menager, od ministra Zdravka Počivalška pa pričakujejo uresničitev napovedi prizadevanj, da gospodarstvo ne bo dodatno finančno obremenjeno.