Slovenija

Ni denarja: vino z grenkim priokusom

T.R.
6. 12. 2014, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Wine Jam Ljubljana je odvil letošnjega maja v Križankah. V prijetnem ambientu so obiskovalci nazdravljali rujni vinski kapljici, ki jo je točilo okoli sto mednarodnih vrhunskih vinarjev. Dogodek pa so pospremili glasbeniki. Do tu vse lepo in prav. Dogodka pa se z grenkobo spominjajo zunanji sodelavci, ki so pomagali pri organizaciji in do danes niso prejeli plačila.

Mediaspeed

Pred sedmimi meseci, natančneje v mesecu ljubezni, so bile znamenite Križanke prizorišče prvega mednarodnega vinskega dogodka – Wine jam Ljubljana. Z grenkim priokusom se prireditve, ki si je odvrtela pod okriljem Sabine Čakš iz Presežka, društva za spodbujanje enoloških in gastronomskih presežkov, spominjajo zunanji sodelavci. Kar dvajset mladih sodelavcev s statusom študenta ali samostojnega podjetnika je pri pripravi in izvedbi dogodka z velikim entuziazmom sodelovalo več mesecev. Po zaključku projekta pa so sodelujoči pri organizaciji ostali dolgih nosov.  

Izterjava dolga od društva

Kako lahko izterjamo dolg od društva, smo povprašali odvetnika Blaža Ivančiča. Po njegovih besedah je odvisno od premoženja društva in načina sodelovanja. Zoper društvo lahko upnik vloži izvršbo ali tožbo na sodišče. Težava je, če društvo nima premoženja. Takrat je treba vzpostaviti odnos do odgovorne osebe društva. Kar je bolj zapleteno, ker je treba dokazati izčrpavanje društva. In za manjše terjatve redko pride v poštev. Zato je toliko bolj pomembno, da pred začetkom sodelovanja upnik preveri boniteto izvajalca.

Kot pravi ena izmed razočaranih oškodovanih zunanjih sodelavk, Metka Pinezić, več kot deset sodelavcev še danes ni prejelo plačila. Čakševa kot ustanoviteljica društva jim dolguje 6.536,20 evra. Znesek je brez zamudnih obresti. Pinezićeva nam je povedala, da samo njej dolguje 3400 evrov. Da bi izterjala dolg, je Čakševo večkrat klicala. Ta je nekaj časa odgovarjala, da bo dolg poravnala po organizaciji podobnega dogodka na Hvaru. A iz te obljube ni bilo potem nič. Eden izmed oškodovanih sodelavcev nam je zaupal, da so jo nekateri celo čakali pred hišnimi vrati in tedensko na tržnici na Odprti kuhni. Tudi zaman.  V upanju, da bodo do svojega denarja le prišli, je enajst oškodovanih najelo odvetnika, ki je društvu poslal opomin na plačilo zamudnih obresti. A ustanoviteljica društva se ni odzvala niti na opomin.

Mediaspeed

Slabe volje niso samo zunanji sodelavci, ampak tudi številni vinarji. Eden izmed priznanih slovenskih vinarjev, ki želi ostati neimenovan, se spominja, da je bilo rečeno, da bodo obiskovalci v Ljubljani prejeli nekaj brezplačnih kuponov za pijačo. Potem ko jih bodo porabili, pa bodo plačevali za pijačo. Vinarji so menili, da bodo obiskovalci prejeli dva ali tri kupone. Tik pred pričetkom dogodka pa so izvedeli, da jih bo vsak obiskovalec v roko prejel kar deset. Zato posledično večina ni plačala za kapljico niti evra, za kar tudi ni bilo potrebe. Na vprašanje, ali bi sodeloval na morebitni prireditvi prihodnje leto, je vinar odvrnil nikalno in dodal, da se počuti rahlo opeharjenega. Takega občutka pa nima vinar Stanislav Ščurek, ki pravi za majski vinski dogodek, da je bil vrhunsko izpeljan in da takih prireditev zagotovo manjka v Ljubljani.
Kje se je zataknilo, smo povprašali tudi Sabino Čakš. Ta je kot vzrok omenila, da društvo Presežek še ni prejelo sponzorskih sredstev od podjetij oziroma institucij: »Primorani smo bili počakati za nekatere, za druge smo podali izvršbo. Študentje, ki so delali pri nas in niso vsi dobili plačano, bodo plačani takoj, ko prejmemo denar. Nekaj študentov je izdalo uradne račune prek firm, torej niso nastopali kot študentje in so zaradi neplačila izdali izvršbo, torej bodo ob prejemu sredstev na naš račun prioritetno obravnavani. Ostalo pa je nekaj študentov, ki sem jim obljubila, da bodo denar prejeli takoj, ko bo to mogoče. Naš račun je trenutno blokiran. Imamo resne finančne težav in nam ni lahko.«

Kot rečeno, je Čakševa organizirala podoben dogodek na Hvaru, na katerem je sodeloval slovenski glasbenik Lovro Ravbar s Paris meets Dubai, ki ni prejel plačila v višini 850 evrov. Ustanoviteljica društva je glede tega dolga odgovorila, da ga ni poravnala, ker od njega ni prejela originala izstavljenega računa. Je pa še optimistično zatrdila, da v začetku naslednjega leta bo poplačala – če ne celoto, pa vsaj večji del dolga svojim upnikom.