Slovenija

Jeranku uspel najgloblji slovenski potop vseh časov

STA/M.J.
5. 12. 2014, 07.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovenski potapljač Samo Jeranko je ponoči na mednarodnem tekmovanju v prostem potapljanju Vertical Blue na Bahamih dosegel novo rekordno znamko. Šesti dan tekmovanj je izboljšal lastni rekord s plavutjo in se v globino potopil kar 107 metrov. Svojo prejšnjo znamko je izboljšal za pet metrov in s tem ohranil tudi skupno vodstvo v tekmovanju.

Osebni arhiv

Potapljaška tekma poteka v naravnem biseru pred otokom Long Island, 202 metra globoki morski luknji. Tekmovanja potekajo le v disciplinah, kjer morajo potapljači napovedano globino doseči na dah, brez dodatnih uteži in naprav za vrnitev na površino.

"Presenečen sem, s kakšno lahkoto opravljam potope preko magične globine sto metrov. Veseli me, da med potopi uživam in ne hodim po robu. Ob takšnih trenutkih je ves trud poplačan! Prepričan pa sem, da lahko v prihodnje dosežem še veliko več," je po uspešnem potopu dejal Jeranko, ki je rekordno globino dosegel v 1:45 minute, celoten potop pa je trajal 3:03 minute.

Z današnjim potopom pa Jeranko ni le izboljšal rekorda v disciplini s plavutjo, temveč je postal tudi najgloblji slovenski prosti potapljač vseh časov. Njegov rekord ima posebno težo, saj je bil dosežen v tekmovalni disciplini, kjer za potop ni dovoljeno uporabljat dodatnih uteži. Nasprotno se je meter manj pred meseci potopil Jure Daić, a je pri tem uporabljal dodatne uteži, ki jih je na dnu odvrgel.

Jeranko je pred zadnjim dnevom tekmovanja v vodstvu tudi v skupnem seštevku tekmovanja; sicer pa je na drugem mestu v disciplini s plavutjo in na skupno tretjem brez nje.