Slovenija

Usodni parkomati?

Črt Kaker
5. 12. 2014, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Čeprav je zadnje dni Slovenijo in Ljubljano zajelo hladno poznojesensko vreme, je v delu Ljubljane zelo vroče. Prebivalce Rožne doline je namreč močno razjezil župan Zoran Janković, ki je pred hišami in garažami lokalnih prebivalcev postavil nove parkomate. Okoliški prebivalci so se zato združili v civilno iniciativo, neznanci pa so v sredo razstrelili tri na novo postavljene parkomate v Rožni dolini.

Nikola Miljković

Od ponedeljka 1. decembra, v ljubljanski Rožni dolini, tako kot v večini drugih mestnih sosesk, delujejo parkomati. A če so prebivalci drugih delov Ljubljane parkomate kljub nejevolji le sprejeli, so se prebivalci Rožne doline uprli.

Občina si v tem okolišu že več let prizadeva uvesti nov parkirni režim z enosmernimi ulicami, da bi tako pridobili več parkirnih prostorov. V okolici študentskih domov so tako že pred dvema letoma uvedli parkomate. Ker spada to območje v tretjo cono, stane ura parkiranja 0,40 evra, stanovalci pa z dovolilnicami parkirajo neomejeno. So pa njihove cene za mnoge močno zasoljene, saj je za prvo dovolilnico treba odšteti 60 evrov, za drugo 120 in za tretjo 180 evrov, zraven pa treba prišteti slabih 5 evrov upravne takse.

Nikola Miljkovič/KMA

Čeprav se del prebivalcev Rožne doline, ki bivajo neposredno ob študentskih domovih, s postavitvijo parkomatov strinja, se je večina stanovalcev četrti parkomatom uprla. Kot poudarjajo v Civilni iniciativi Za Rožno dolino, so Rožnodolčani v času Jugoslavije s samoprispevkom financirali ureditev cest in pločnikov v svoji soseski.

»Ceste so bile takrat katastrofalne, vse se je kadilo, občina pa ni imela posluha, da se stanje normalizira, zato smo stvari vzeli v svoje roke ter s samoprispevki uredili ceste in pločnike,« nam je povedala starejša prebivalka Rožne doline. Zato imajo prebivalci zdaj občutek, da jim želi občina zaračunati uporabo površin, za katero so nekoč že plačali, lahko preberemo na facebooku civilne iniciative.  

Za Zorana Jankovića v iniciativi ne najdejo lepih besed. Prepričani so namreč, da je župan namesto zadrževalnika, ki bi rešil Rožno dolino pred poplavami enosmerno, brez soglasja krajanov postavil nove parkomate, in to tik po letošnjih poplavah, ki so prizadele to območje. Pred volitvami so se predstavniki civilne iniciative sestali z Jankovićem, ta pa jim je dal možnost, da preverijo interes tamkajšnjih prebivalcev glede uvedbe parkomatov, in zagotovil, da jih bo občina umaknila s tistih ulic, kjer bodo prebivalci parkomatom nasprotovali.

Večina prebivalcev je parkomatom nasprotovala, volji ljudstva pa na občini niso prisluhnili. Z magistrata so sporočili, da je bila »anketa, ki jo je izvedla civilna iniciativa Rožne doline, zavajajoča in ni bila korektna, saj so občanom razdelili anketne lističe z navodilom, naj jih oddajo le tisti, ki so za parkomate«.

Nikola Miljkovič/KMA

In ko je občina napovedala, da bo s 1. decembrom na območju veljal nov prometni in parkirni režim, je prebivalcem prekipelo. Vandali so tako pred dnevi z razstrelivom uničili tri na novo postavljene parkomate. Ko smo se včeraj sprehodili po Rožni dolini, je bilo med mimoidočimi mogoče opaziti veliko jeze zaradi novega prometnega režima.

Kot nam je dejal Matej, ki živi tik ob enem izmed uničenih parkomatov, je v soboto pozno zvečer slišal samo močan pok. »Ne spominjam se, da bi nas občina prav veliko obveščala o napovedanih spremembah prometnega in parkirnega režima v soseski. Ulica, v kateri živijo moji starši, je bila urejena izključno s samoprispevki lokalnih prebivalcev in ta županova poteza je po mojem mnenju namenjena izključno polnjenju občinske blagajne,« je bil do potez ljubljanske občine in župana oster Matej. Iz civilne iniciative so po zadnjih dogodkih sporočili, da obsojajo vse vrste vandalizma, hkrati pa pozivajo župana, naj vnovič sedejo za skupno mizo ter najdejo najboljšo rešitev za krajane. Mnogi medtem namigujejo, da bi Jankovića zaradi parkomatov lahko doletela ista usoda kot pred leti Franca Kanglerja.

Nikola Miljkovič/KMA