Slovenija

Pri Bratuškovi je počilo

Simon Rosc
5. 12. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Po tednih bojev med Bratuškovo in Vilfanom je slednjemu dokončno prekipelo in je stranko zapustil. V začetku tedna smo pisali o razdoru znotraj Zavezništva Alenke Bratušek, ki je bil takrat tik pred vreliščem, zdaj pa je, kot vse kaže, dokončno dvignilo pokrov. Iz stranke je namreč izstopil njen podpredsednik in vidni član, Peter Vilfan.

Nikola Miljković/KMA

V preteklih dneh smo o razdoru in boju na nož med podpredsednikom ZaAB Petrom Vilfanom in predsednico Alenko Bratušek že pisali, kakor tudi o njunih potezah, ki sta jih za dosego ciljev vlekla vsak na svoji strani. Vilfan je Bratuškovo že večkrat pozval k odstopu. Prvič sicer od kandidature za evropsko komisarko, saj se mu je takrat zdelo neprimerno, da kandidira, glede na to, da so jo državljani izvolili v parlament.

Po fiasku v Bruslju pa je večkrat zahteval tudi njen odstop z mesta predsednice stranke, med drugim tudi na prvi seji izvršnega odbora stranke po njeni vrnitvi iz Bruslja. A Bratuškova je, kot je za slovenske politike značilno, zavlačevala z odločitvijo o tej potezi. Takrat je dejala, da bo to njena odločitev. Ker je vse bolj postajalo jasno, da Bratuškova ne namerava odstopiti, je Vilfan po naših informacijah začel zbirati podpise članov sveta stranke, s katerimi bi zahtevali njen odstop. Teh naj bi zbral 13 in s tem dosegel, da je imel večino. Nato pa je Bratuškova, kot smo poročali v torkovi številki, udarila z nekaj kadrovskimi zamenjavami, s katerimi je razširila sestavo sveta stranke, s tem pa dosegla, da je razmerje moči v svetu stranke zopet izenačila.

Reuters/STA

To pa je bila očitno pika na i za Vilfana, ki mu je postalo tudi jasno, da Bratuškova predsedniškega stolčka ne bo kar tako izpustila iz rok, kljub opozorilom, da je stranki prav zaradi Bratuškove kredibilnost močno padla. Vse to pa so tudi razlogi, da je Vilfan dokončno zapustil ZaAB, z njim pa tudi nekdanji predsednik sveta stranke Stojan Pelko. Zdaj že nekdanji podpredsednik stranke je za medije dodal, da ga ni vznemiril le bruseljski fiasko, temveč tudi pobuda, da denar za izobraževanje poslancev namenijo za njeno pospešeno učenje angleškega jezika, pa tudi nedavna korespondenčna seja izvršnega odbora ZaAB, na kateri je predsednica dosegla kadrovske premike, s katerimi si je zagotovila večino ter s tem obstoj na vrhu stranke.

Arhiv Svet24

Komentarja Bratuškove nam včeraj sicer ni uspelo dobiti, saj se njihova PR-služba na naša elektronska sporočila ni odzivala, je pa v komentarju za Dnevnik dejala, da ni bil njen namen širiti sestave sveta stranke, temveč da se vanj vključijo ljudje, ki so bili z njimi na volitvah ali so na njih kandidirali. Kljub izstopu iz stranke naj bi Vilfan po naših informacijah ostal član poslanske skupine PS, saj je z njenim delom zadovoljen. Uradno izjavo pa od Vilfana še pričakujemo.