uvodna

»V soboto ob 18.10 smo izgubili Toneta Štritofa, najmlajšega člana Fantov s Praprotna, basista, prvega baritonista v zasedbi. Podlegel je hudi bolezni, ki je bila pravzaprav identična Lojzetovi. Fantje so bili pripravljeni na nastop, ki ga bomo organizirali ob 50. obletnici Slakove glasbe na Otočcu 22. novembra. Želeli smo, da bi bil na tem dogodku Tone z nami, toda žal ga ne bo. Fantje s Praprotna so izgubili najmlajšega člana, z njim pa je žal umrl tudi del legende, kajti Fantje s Praprotna so, tako kot Ansambel Lojzeta Slaka, v petdesetih letih ustvarili legendo, ki je ljubitelji slovenske narodnozabavne glasbe ne bodo nikoli pozabili,« nam je ob izgubi prijatelja zaupal Slavko Podboj.

1

Toneta bodo na zadnjo pot pospremili danes, ob 15.30 na pokopališču v Kamniku.

Žalostna novica pa je še bolj prizadela ustanovnega člana pevske skupine Fantje s Praprotna. »Po težki bolezni je klonil. Zelo nas je prizadelo, ker tega nismo pričakovali. Do zadnjega smo upali, da se bo tudi tokrat izvlekel, tako kot pred leti, pa vendar je tokrat izgubil boj s precej močnejšim nasprotnikom. Sploh še nisem zbral misli, zato bi v tem trenutku sporočil samo to, da se od Toneta poslavljamo v sredo, 22. oktobra ob 15.30 na Žalah v Kamniku. Tone je izrazil željo, da mu ne poklanjamo rož in sveč, ampak prispevke namenimo otrokom. Za to, da bo denar prispel v prave roke, bo poskrbela njegova soproga Vita,« je ob izgubi prijatelja še povedal Andrej Bergant, član Fantov s Praprotna.

2

Glasbenikom je bil mentor in vzor

Tone Štritof je svoje spoštovanja vredno znanje rad prenašal na mlajše, številnim mladim glasbenikom je bil mentor in vzor, predvsem tistim na Dolenjskem, saj je Tone, čeprav Gorenjec, veliko časa preživel med dolenjskimi griči, kjer je imel tudi zidanico.