Slovenija

Kaj vse bodo rezali?!

Simon Rosc
22. 10. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Za Slovenijo bo leto 2015 izjemno težko. Država mora namreč zmanjšati odhodke za več kot 850 milijonov evrov. Finančni minister je jasen, čaka nas varčevanje na vseh področjih, a ima prvo veliko oviro že znotraj koalicije – ministra Karla Erjavca.

STA

Premier Miro Cerar je bil včeraj jasen. Treba bo varčevati na vseh področjih in vsak bo moral k temu nekaj prispevati, če želimo doseči cilj, da primanjkljaj ne bo presegel 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda. A je v isti izjavi priznal tudi, da je še vedno odprto vprašanje regresa upokojencev.

Nikola Miljković/KMA, Mediaspeed
Cerar je v času, ko je stranke vabil v koalicijo, podlegel Erjavčevi zahtevi, da se v koalicijsko pogodbo zapiše tudi 40 milijonov evrov vreden stavek, ki upokojencem zagotavlja regres. A kaj ko je finančni minister že takoj po prevzemu finančnega resorja dal jasno vedeti, da se požvižga na zapis v koalicijski pogodbi, s čemer je takrat dvignil precej prahu. Ker prihaja čas, ko bosta morala Mramor in Cerar povedati, kako bomo izpeljali naslednje leto – leto 2015 bo namreč eno proračunsko najbolj napornih do zdaj, in ker obstaja resna grožnja upokojencem, da jim vlada odvzame letni dodatek, se je včeraj popoldne sestal izvršni odbor Erjavčeve stranke, na katerem so razpravljali prav o tem problemu.
desus.si, STA
A glede na to, da je Cerar napovedal, da bomo morali varčevati na vseh področjih, je najverjetneje utopično pričakovati, da bo vlada regres upokojencev pustila popolnoma pri miru. Premier je včeraj glede tega optimistično dejal, da tudi Erjavec kaže posluh za poseg v regres in se zaveda, da če bo treba povsod varčevati, bo treba tudi na tem področju. Cerar je pristavil še, da ne želijo prizadeti upokojencev ali drugih socialno ogroženih skupin do te mere, da bi jim bistveno poslabšali razmere. »Zato bomo iskali kompromisne rešitve, ki bodo pripeljale do cilja, da bodo zniževali javnofinančni primanjkljaj, spodbujali gospodarsko rast in obenem ohranili socialno varnost,« je še dejal. 

Mramor bo moral očitno vendarle nekje najti denar za letni dodatek upokojencev, saj je tudi koalicijska SD spomnila na koalicijski sporazum, ki je socialdemokratsko naravnan in ščiti ljudi. A tudi tokrat brez ostre retorike ni šlo.

Desusov Franc Jurša je o regresu dejal: »Če kompromisa ne bomo našli, bo to pomenilo, da ne moremo biti koalicijski partnerji.« 

Mramorja smo sicer včeraj povprašali, kaj bo z regresom upokojencev, a se je zavil v molk.