Slovenija

Brez zapletov in pritožb tudi tu ne gre

26. 9. 2014, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Kranju so včeraj odprli gibalni park zdravja za starejše. Z njim je predvsem starejšim omogočeno, da lahko ostanejo fizično dejavni.

 V Kranju veliko pozornosti namenjajo tudi starejšim občanom, hkrati pa želijo spodbuditi medgeneracijsko sodelovanje. A tu ne gre brez zapletov in pritožb.

V parku je pet standardnih naprav in en sklop naprav, na katerih je mogoče izvajati osem različnih vaj. Park je zrasel v okviru projekta Pangea, ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija–Italija 2007–2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. Na podlagi raziskav, ki so jih opravljali v zadnjih dveh letih, in ob pomoči javnih ustanov so nov gibalni park prilagodili potrebam starejših. Glavni cilj pa je, da bi tudi v zadnjih letih življenja ljudje ostali aktivni.

Danes pa v Kranju vrata odpira medgeneracijski center. Pobuda zanj je sicer stara več let, župan Mestne občine Kranj Mohor Bogataj in v Švici živeči Kranjčan Vincenc Draksler sta se lani dogovorila, da je za center najbolj primerna lokacija v prostorih nekdanje gostilne Blažun. Investicija znaša okoli 700.000 evrov, od tega je Vincenc Draksler prispeval skoraj 400.000 evrov. V novem centru bodo potekale različne dejavnosti, ki bodo spodbujale medgeneracijsko sodelovanje, namenjen pa bo tako mladim kot starejšim. 

Se je pa v teh dneh oglasila Mirjana Grašič Šircelj, nekdanja lastnica hiše, v kateri bo zaživel medgeneracijski center. Sprašuje se, kako je mogoče, da se taka naložba izvede brez gradbenega dovoljenja in da se gradi na mestu, kjer bo nekoč potekala cesta. Za komentar smo povprašali Mestno občino Kranj, ki je za Svet24 v odgovoru zapisala, da je bil objekt več let prazen, vanj pa so se zatekali celo brezdomci. »Da bi preprečili ta dejanja, smo se odločili za obnovo objekta, ker v bližnji prihodnosti še ne bo prišlo do gradnje ceste. Dobili pa smo tudi donatorja, ki nam je pomagal obnoviti objekt. Gradbeno dovoljenje ni bilo potrebno, ker v njem niso bili izvršeni posegi, ki bi zahtevali tak dokument,« še piše v pojasnilu, ki smo ga prejeli iz Mestne občine Kranj.