Slovenija

Franc Hudoklin tarča zdrah

Črt Kaker
26. 9. 2014, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Volilna kampanja v občini Šentjernej je, vsaj glede na zadnje dogodke, dosegla vrelišče. Zavrnjen kandidat, odločba upravnega sodišča, blatenje in obračunavanje so postali del septembrskega vsakdana v tej dolenjski občini, ki so jo zadnje poplave hudo prizadele.

Pa pojdimo lepo od začetka. Občini že vse od ustanovitve pred dvajsetimi leti »vlada« Franc Hudoklin. Kot marsikateri drugi kandidat se je tudi Hudoklin odločil za ponovno kandidaturo. A tukaj se je zapletlo, občinska volilna komisija je namreč župansko kandidaturo Franca Hudoklina zaradi procesnih napak zavrnila. Vlogo je sicer občinski odbor stranke SLS, katere član je Franc Hudoklin, občinski volilni komisiji oddal v predpisanem roku.

Pri pisanju zapisnika s seje stranke, na kateri so potrjevali kandidature, pa je prišlo do napake. Zaradi tega so nato volilni komisiji, ki jim je poslala poziv z očitkom, da je bil postopek voden nepravilno, in negativno odločbo o kandidaturi, poslali še uradno dokumentacijo o izvedbi volitev. Franc Hudoklin se je, prepričan, da niso delovali nezakonito, s pritožbo obrnil na Upravno sodišče RS v Ljubljani, ki je odločilo, da njegova vloga za vnovično župansko kandidaturo in vloga svetniške kandidatne liste SLS nista sporni.

Za vsem skupaj naj bi po trditvah našega vira stala želja Alberta Pavliča, da zavlada Šentjerneju in poskrbi za svoje kadre, ki bi jih nato zaposlil na občinski upravi. Z zdajšnjim županom Francem Hudoklinom naj bi namreč imela zelo slab odnos. 

Občinska volilna komisija je na naslednji seji o zadevi ponovno odločala in na podlagi napotkov ljubljanskega upravnega sodišča sprejela kandidaturo Franca Hudoklina za župana in svetniško kandidatno listo SLS. Vendar to še ni sprostilo napetosti v občini, ki so jo zadnje poplave hudo prizadele. 

Poleg Franca Hudoklina namreč za župana kandidirajo še Samo Hudoklin (Civilna iniciativa Glas ljudstva), Viktorija Rangus (SDS) in Radko Luzar iz Liste skupaj za prihodnost. Zanimivo pa je, da sta tako Samo Hudoklin kot Viktorija Rangus člana stranke SDS, kar pomeni, da ima ta stranka na volitvah v Šentjerneju kar dva kandidata. Kot nam je izdal naš vir, je idejni oče tega »projekta« nihče drug kot delavski direktor v Slovenskih železnicah Albert Pavlič.

Še kako zanimivo pri vsem tem je dejstvo, da je Samo Hudoklin pred časom dejal, da sta se s Pavličem sprla, po mnenju našega vira pa je bila to samo ena od metod, s katerimi želita zamegliti oči volivcem, in kot dokaz, da Civilna iniciativa dela samostojno in ni povezana z Albertom Pavličem. »Vendar vsi v našem Šentjerneju vedo, da se Samo Hudoklin in Albert Pavlič vsak dan sestajata v prostorih Hudoklinove hiše. O čem se pogovarjata na teh sestankih, pa raje ne bom izgubljal besed. Lahko samo povem, da jima gre Franc Hudoklin hudo na živce,« nam je zaupal naš vir. »Kot mi je še znano, se Albert Pavlič s tem projektom ukvarja že nekaj mesecev, in celo med svojim službenim časom. Pri tem uporablja službeni telefon, službeno vozilo in celo svoje strokovne službe, kar je resnično nehigienično,« je še poudaril.

Ne glede na vse je neizpodbitno dejstvo, da je želja po županovanju Šentjerneju zelo velika. Končna odločitev, kdo bo vodil šentjernejsko občino, pa bo čez dva tedna v rokah Šentjernejčanov. 

Z obtožbami, ki jih izrekel zaskrbljeni Šentjernejčan, smo seznanili tudi Alberta Pavliča, ki pa nam je zatrdil, da nič od naštetega ne drži. »Trditve, ki ste jih od občana prejeli v uredništvo, ne držijo (so načrtno in ciljno izmišljene) in so, po mojem prepričanju, zgolj v funkciji negativne kampanje s ciljem diskreditacije in diskvalifikacije mene osebno, stranke SDS in ostalih, ki niso na isti valovni dolžini,« je sporočil Pavlič. Obenem je dodal, da je njegov odnos z aktualnim županom Francem Hudoklinom ves čas korekten in profesionalen.