Slovenija

Pijani mož oškodoval profesorico

Gabrijel Toplak
26. 9. 2014, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dunja Dietrich iz Maribora je prepričana, da je njen nekdanji mož v vinjenem stanju »posloval« z domnevnim goljufom, zato je ostala brez denarja od prodane hiše, ki jo je podedovala od staršev nedaleč stran od kraja, kjer živi še danes. Oškodovana je vsaj za 90.000 evrov.

Zadnjih 17 let mariborske profesorice Dunje Dietrich, zdaj že upokojene, je bilo takšnih, da jih želi čim prej pozabiti. To so bila tudi leta, ko je spoznala someščana Franca Košarja st., ki mu očita kaznivo dejanje: »Ogoljufal me je, prav tako nekdanjega moža Ernesta Pajnkiherja in oba moja otroka. Vedel in poznal je vso situacijo družine alkoholikaDodala je, da naj bi Košar pod pretvezo pripravil vinjenega Ernesta k podpisu nekaj praznih listov papirja, pozneje pa naj bi jih uporabil pri goljufiji in tatvini ter njeno družino oškodoval za vsaj 90.000 evrov. Svoje trditve je Dunja podkrepila s številnimi pravnimi dokumenti (hranimo jih tudi v uredništvu). 

Porušene družinske sanje

 »Z Ernestom sva bila poročena od leta 1968, rodila sta se nama hčerka in sin. Živela sva predvsem za otroka, saj sva jima želela zagotoviti eksistenco in lepo življenje. Na Teznem sva zgradila novo hišo, ki stoji v bližini tiste od staršev, ki sem jo tudi podedovala. Slednjo sem prodala, saj sem želela sinu zagotoviti eksistenco, vmes z možem ustanovila podjetje in odšla v tujino. Problemi so se začeli leta 1990, ko je zdaj že nekdanji mož začel piti. Ni se želel zdraviti, tudi življenje z njim je postalo nevzdržno. Ločila sva se, a je na svoje ime posodil denar od moje dediščine, čeprav sem pozneje uspela zaščititi vsaj del premoženja. Spisala sva tudi darilno pogodbo, da bi hiša in še kaj prešlo v roke najinega sina, vendar se je v mojem življenje takrat že pojavil goljuf Franc Košar st., ki je med nekim obiskom pri vinjenem Ernestu med drugim ukradel tudi to darilno pogodbo in jo spremenil na vrednost 150.000 evrov, poleg tega je njegov sin odvetnik želel, da bi se pogodba glasila nanj in bi on skrbel za Ernesta, čeprav je starejši od njega,« se čudi Dietrichova, ki še trdi, da je Košar njenemu nekdanjemu možu iz hiše ukradel 50.000 evrov, kar naj bi videla še ena priča, njegov sostanovalec D. N. in prijatelj od Košarja st., ki mu je zaupal svoje početje.

Oče zidar, sin odvetnik

»Franca Košarja st. sem spoznala leta 1996, ko je prišel v našo hišo in povedal, da je tudi on posodil denar istem dolžniku iz Lenarta. Ker naj bi on prvi posodil denar, je želel biti v zemljiški knjigi vpisan kot prvi upnik, a takrat ni mogel ničesar storiti, saj njegov sin še ni bil v službi na sodišču. Moj nekdanji mož Ernest Pajnkiher je bil ves čas do prodaje hiše na licitaciji vpisan kot prvi upnik in o Košarju st. je govoril, da je velika baraba, in mu včasih ni želel odpreti vrat v hišo, saj je kot drugi upnik vedel, da ne bo poplačan. Stari Košar je po poklicu zidar, njegov sin pa odvetnik in je poznal zakone ter tako dobil denar. Minila so leta, na sodišču pa se ni dogajalo nič. Moj nekdanji mož je vložil tožbo za vrnitev denarja pri odvetniku Stefanoviču st., med tem časom pa je zadevo prevzel njegov sin, ki mi je povedal, da ga je Pajnkiher odslovil in da ga bo zastopal sin starega Košarja,« je razložila Dietrichova in dodala, da je obiskala Franca Košarja ml., ko še ni bil odvetnik, pogovarjala pa sta se o zadevi posojenega denarja.

Leta, ki bi jih želela čim prej pozabiti

Dietrichovi nekdanji mož, kadar je trezen, realno opisuje dogodke, pravi, zato po sodni poti zahteva vrnitev denarja, ki je bil njena dediščina. »Stari Košar ga je na razprave vozil pijanega in mu dejal, naj to zanika, medtem ko so mu znani ljudje vse pisali po nareku Košarja st. Pred mojim odvetnikom mi je celo predlagal, da si razdeliva moj denar in da bo on pijanega Pajnkiherja že pripravil do podpisa. Danes mi moj nekdanji mož, ki je ostal brez vsakega centa, pripoveduje tudi o tem, kako je v vinjenem stanju podpisoval prazne liste, o čemer imamo verodostojno pričo. Vzel mu je tudi osebno izkaznico in šest mesecev počenjal, kar je želel,« je dejala Dietrichova in zaključila, da je višje sodišče sicer izdalo sklep o pravnomočnosti sodbe v njeno korist, zato bi ji moral izplačati tudi vse zamudne obresti, a naj bi že naslednjega dne tik pred zaprtjem banke delavka na okencu, kar je pozneje priznala, prepoznala njenega nekdanjega moža, ki je bil v spremstvu starega Košarja. Po besedah Dietrichove naj bi mu izročila 50.000 evrov in tudi vse pokojnine, tako da je račun ostal prazen. In čeprav je odvetnik Košar poslal na sodišče dokument, da je ves denar od Pajnkiherja na računu očeta Košarja, Dietrichova še vseeno verjame v slovenske sodne mline. A tokrat jo zastopa ljubljanski odvetnik.