Slovenija

Kandidatka za ljubljansko županjo Valenčičeva bi grad podarila možu

STA/J.P.
25. 9. 2014, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kandidatka za ljubljansko županjo Martina Valenčič kot prednosti svojega morebitnega mandata izpostavlja krepitev zasebnega podjetništva ter turizma. V ta namen je pripravila Ljubljanski strateški projekt Slovenije, ki predvideva povezovanje z mesti v sosednjih državah in po svetu.

Valenčičeva bi, če bi postala županja, v okviru uresničevanja tega projekta potovala po raznih mestih ter z župani iskala medsebojne poslovne interese in rešitve.

V ta namen predvideva vsestranski razvoj turizma, s poudarkom na zelenem turizmu. Kot priložnost vidi reko Savo, kjer da je veliko neizkoriščenega prostora za ureditev kampov, kopališč in gostinskih lokalov, pozornost je treba nameniti tudi razvoju ribiškega turizma. Kopališče si želi urediti tudi na Ljubljanici pri Gruberjevem prekopu.

Kandidatka napoveduje "demilitarizacijo Ljubljane", kar pomeni, da v Ljubljani ne bi več deloval predsednik republike, ministrstvo za obrambo, generalštab Slovenske vojske in ostali vojaški objekti.

Po besedah Valenčičeve je zasebno gospodarstvo v Ljubljani na dnu, "zato treba onemogoči monopolne gospodarske in politične skupine". Ljubljana je namreč glavno mesto Slovenije in kot taka mora biti zgled celotni državi, je prepričana.

Napoveduje razvojno banko, ki bo vlagala v projekte, povezane s turizmom. Priložnost vidi tudi v krepitvi kmetijstva.

Park Zvezda s Kongresnim trgom bi ponovno odprla za promet, tam bi namreč uredila parkirišče za okoli 200 avtodomov in turistične avtobuse. Plačljive parkirne prostore bi ohranila le v središču mesta, a bi cene znižala na 30 ali 40 centov na uro.

Kandidatka napoveduje "demilitarizacijo Ljubljane", kar pomeni, da v Ljubljani ne bi več deloval predsednik republike, ministrstvo za obrambo, generalštab Slovenske vojske in ostali vojaški objekti. Prav tako gre po njenih besedah prevoz orožja za Rusijo mimo Ljubljane "in tega ne bo več". Kandidatka načrtuje tudi lokalno policijo.

Ljubljanski grad namerava podariti svojemu soprogu Borisu Valenčiču, samooklicanemu slovenskemu kralju, kjer bi se lahko "sestajal s tujimi državniki". Kljub temu bi grad ostal odprt za vse.