Slovenija

Zoper sodnico Pušenjakovo predlagali disciplinski postopek

STA/J.P.
25. 9. 2014, 12.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Predsednik murskosoboškega okrožnega sodišča Branko Palatin je po poročanju medijev disciplinskemu tožilcu pri vrhovnem sodišču poslal pobudo za uvedbo disciplinskega postopka zoper predsednico soboškega okrajnega sodišča Darinko Pušenjak. Ta je konec avgusta policistom dala lažne osebne podatke.

STA

"Gre za sodnika nesprejemljivo dejanje," je stališče predsednika vrhovnega sodišča Branke Masleša navedlo Delo. Masleša skladno z zakonom o sodniški službi sicer nima neposrednih pristojnosti za pobudo oziroma predlaganje uvedbe disciplinskega postopka, je pa o zadevi že v petek govoril s predsednikom višjega sodišča v Mariboru, ki je podal pobudo za uvedbo postopka pristojnemu predsedniku okrožnega sodišča v Murski Soboti. "Disciplinski postopek je v prvi fazi v pristojnosti disciplinskega tožilca, zato se disciplinsko sodišče v zvezi s tem še ni moglo sestati," so za Delo sporočili z vrhovnega sodišča.

Pušenjakova zadnjih dogodkov ni komentirala.

Kot navaja časnik, se je 28. avgusta ponoči nekdo pritožil nad neznosnim hrupom, ki je po koncu odpiralnega časa še vedno prihajal iz lokala v bližini sodišča v Murski Soboti. Policijska patrulja, ki je prišla na kraj, je tam med drugimi naletela tudi na hišnika sodišča ter na okrajno sodnico in predsednico okrajnega sodišča Darinko Pušenjak, ki pa se je policistoma zlagala, da osebnih dokumentov nima pri sebi in jima je potem dala lažne osebne podatke upokojene bivše sodelavke, ki živi v isti ulici kot ona. 

Policista, ki sta zadevo obravnavala, sta po navedbah Dela takoj odkrila, da laže in sta proti njej sprožila postopek zaradi kršitve zakona o osebnem imenu, grozi ji plačilo globe okoli 200 evrov. Zoper hišnika, ki je policistom celo grozil, pa bodo vložili kazensko ovadbo.

Seveda gre za ravnanje, ki je v nasprotju s kodeksom sodniške etike in pomeni tudi kršitev sodniške dolžnosti, je v sredo za Delo povedal Palatin. "Ne najdem nobenega sprejemljivega razloga, zakaj je sodnica policistom posredovala neresnične osebne podatke oziroma osebne podatke druge osebe," je dejal Palatin. Glede morebitnih sankcij za Pušenjakovo pa je odgovoril, da je o tem prezgodaj govoriti in tudi teže storjenega prekrška ni hotel ocenjevati. Po zakonu o sodniški službi pa je mogoče sodnika kaznovati s pisnim opominom, ustavitvijo napredovanja, znižanjem plače, premestitvijo na drugo sodišče ali celo s prenehanjem sodniške funkcije, navaja časnik.

Pušenjakova zadnjih dogodkov ni komentirala, iz njenega urada pa so časniku poslali njeno izjavo, v kateri dogodek obžaluje in se opravičuje za svoje in za ravnanje vseh ostalih. "Prosim vas, naj navedeno ravnanje ne vpliva na ugled sodnikov in sodišča, saj se ta kaže predvsem v zakonitem, poštenem in marljivem delu," je zapisala v izjavi.