Slovenija

Kandidat za župana Mute Sahornik zavrača očitke o jemanju podkupnine

STA/J.P.
25. 9. 2014, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na Okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu se je začela glavna obravnava proti Darku Sahorniku, ki je trenutno samostojni občinski svetnik v Občini Muta in tudi kandidat za župana občine na prihajajočih volitvah. Tožilstvo Sahorniku očita zahtevanje in jemanje podkupnine od podjetnika Bernarda Bauerja, Sahornik pa navedbe tožilstva v celoti zavrača.

sds.si

Tožilstvo Sahorniku, ki je bil v letih 2007 in 2011 predsednik občinske komisije za izbiro izvajalca vzdrževanja lokalnih cest in javnih poti v občini Muta in s tem uradna oseba, očita, da naj bi od samostojnega podjetnika Bernarda Bauerja novembra 2009 zahteval denarno nagrado v višini dvoodstotne provizije od vsakega računa, ki ga je ta izstavil občini za opravljena dela. Sahornik naj bi po navedbah tožilstva od Bauerja na svojem domu denar prejel dvakrat, decembra 2009 in januarja 2010, v skupnem znesku 5000 evrov.

Naslednje tri obravnave so napovedane za 2., 9. in 16. oktober, ko je predvideno zaslišanje številnih prič, med drugim nekaterih občinskih svetnikov ter predstavnikov občinske uprave in namiznoteniškega kluba.

Sahornik je danes v zagovoru očitke tožilstva v celoti zavrnil. Dejal je, da nikoli ni zahteval ali prejel podkupnine od Bauerja, prav tako ni nikoli kot član občinskega sveta ali komisije zahteval kakršnokoli podkupnino. Dejal je, da je Bauer sam ponujal denar za Namiznoteniški klub Muta, katerega predsednik je takrat bil Sahornik, in da mu je dvakrat prinesel denar na dom v skupnem znesku 2400 evrov. Denar je, kot je dejal danes, dal kupljenemu igralcu v klubu in ostalim igralcem ob doseženih uspehih v ligi. 

Povedal je še, da je bil predsednik omenjene občinske komisije, ki deluje samo kot posvetovalno telo župana, v letih 2007 in 2011, ovadbo s strani Bauerja pa vidi kot posledico neizbora Bauerja na razpisu za leto 2011.

Sodnica pa je ob današnjem začetku obravnave pojasnila, da so Sahorniku vabilo za glavno obravnavo neuspešno poskušali vročiti od konca julija letos, nazadnje prek sodnega vročevalca, ki mu je Sahornik povedal, da je do 26. septembra letos na Hrvaškem, kar je sodišče preverilo prek Policijske postaje Radlje ob Dravi in ugotovilo, da to ne drži.