Slovenija

Kamnita miza s simboli z novomeške situle

L. Markelj, Dolenjski list
17. 9. 2014, 19.11
Posodobljeno: 17. 8. 2023, 09.36
Deli članek:

Pred Humanitarnim centrom Rdečega križa Novo mesto bodo 1. oktobra, na mednarodni dan starejših, ob 11. uri slovesno postavili posebno kamnito skulpturo.

L. Markelj, Dolenjski list

Gre za mizo, sestavljeno iz dveh posebnih delov, ločnica pa je oblikovana kot okljuk reke Krke okoli novomeškega starega mestnega jedra. V okljuku bo postavljena situla kot simbol Novega mesta, ki se zaradi bogatih prazgodovinskih arheoloških najdišč svetu že nekaj let predstavlja kot mesto situl.

Miza bo krasila park medgeneracijske solidarnosti. Na pobudo novomeške likovne umetnice Jožice Škof je umetnino te dni na kiparski koloniji pod naslovom Iz kamna izvabljena mehkoba ustvarjala skupina osmih kiparjev (Jožica in Rudi Škof, Marjana Vidic, Rado in Gabrijela Čepič, Stane Jakopin, Andrej Hudoklin, Ciril Povše) pod vodstvom kamnoseškega in restavratorskega mojstra iz Zagrada Francija Kocjana. 

L. Markelj, Dolenjski list

Kot je povedala Škofova, bo miza imela tako funkcionalno kot seveda umetniško vrednost, ob njej bodo lahko potekali različni dogodki, ki jih v samem centru že zdaj ne manjka. Za podporo se je zahvalila tako Mestni občini Novo mesto in KS Drska, v imenu katere je zbrane umetnike pozdravila njena predsednica Mira Retelj, kot Kocjanovemu podjetju IKA-UM kamnoseštvo, ki je prispevalo kamen in bo nudilo tudi ostalo pomoč. Retljeva je poudarila pomen nadaljevanja Forma vive na Drski, ki predstavlja že osem skulptur ob Ulici Slavka Gruma do OŠ Drska ter eno pri splošni bolnišnici. 


Franci Kocjan je kamen opisal kot material, ki nudi veliko možnosti ustvarjanja, iz kamna pa je izvabil tudi zvok, kar je obiskovalce odprtja kiparske kolonije navdušilo. Mizo, težko dve toni, bo krasil tudi slogan novomeškega pesnika Smiljana Trobiša: Struga življenja reki dala je najlepšo pot. Do sobote torej velja povabilo, da med 10. in 18. uro spremljate ustvarjanje umetniške mize, se pogovorite z umetniki in pobliže spoznate njihovo delo.