Slovenija

Po sodnih počitnicah se bo danes nadaljevalo sojenje Šrotu in soobtoženim

STA
9. 9. 2014, 04.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po koncu sodnih počitnic se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču danes nadaljevalo sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu in soobtoženim zaradi zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju pri financiranju prevzema pivovarne. Dokazni postopek se bliža koncu, na sodišču pa čakajo še izvedensko mnenje.

Mediaspeed
Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, ki pa nikoli niso bile poplačane v celoti.

Pivovarna Laško in njene hčerinske družbe so bile, kot je prepričan okrožni državni tožilec Jože Kozina, zlorabljene za povečanje koncentracije Šrotovega lastništva v skupini Pivovarne Laško, ki jo je izvajal prek povezanih družb Infond Holdinga. Šrot je po mnenju tožilca s tem, ko je za potrebe refinanciranja prevzemnega projekta prenašal sredstva na Infond Holding, naklepno oškodoval družbo, saj je vedel, da ta posojila, ki so bila že v začetku nezakonita, ne bodo vrnjena.

Nekdanji direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar in nekdanja Šrotova svetovalka Vesna Rosenfeld pa sta obtožena pomoči pri zlorabi položaja. Policija je nepravilnosti pri lastninjenju Pivovarne Laško začela preiskovati leta 2008, naznanilo o sumu nepravilnosti pa je posredovala tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev. Jeseni leta 2009 se je nato zvrstilo več hišnih preiskav, Šrot pa je bil začasno pridržan.

STA

Specializirano tožilstvo je neposredno obtožnico zaradi domnevnih nepravilnosti pri lastninjenju Pivovarne Laško vložilo že leta 2010, a jo je sodišče nato zavrnilo in uvedlo sodno preiskavo. Pozneje je tožilstvo znova vložilo obtožnico, ki pa je bila razdeljena na dva dela. Prvi del, povezan s preprodajo delnic Istrabenza, je bil lani na ljubljanskem okrožnem sodišču zaključen z obsodilno sodbo, ki je pravnomočna, Šrotu pa je sodišče prisodilo pet let in 10 mesecev zaporne kazni.