Slovenija

Razkrivamo, kdo med poslanci dela največ in kdo najmanj

G.Z.
9. 9. 2014, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V novem sklicu DZ se je vseh glasovanj udeležilo 46 poslancev, najbolj redno so sodelovali člani SMC in NSi, niti en poslanec ZaAB pa ni oddal glasu pri vseh sedemnajstih odločanjih. Glasovanje sicer ni nujno pokazatelj udeležbe na sejah, saj se ga lahko poslanci vzdržijo. Pogosto preskočijo glasovanje v drugi polovici celodnevnih sej.

Arhiv Svet24

Od ustanovne seje sedmega sklica parlamenta prvega avgusta letos so bile v državnem zboru tri seje – ena redna in dve izredni, na katerih so poslanci glasovali sedemnajstkrat. Čeprav zakon o poslancih določa, da se je poslanec dolžan udeleževati sej državnega zbora in sodelovati pri delu in odločanju v njem, je na vseh sedemnajstih glasovanjih v dobrem mesecu sodelovalo le 46 od 90 izvoljenih predstavnikov ljudstva, kažejo podatki spletne strani virostatiq.com.

Najmanjkrat je do zdaj svoj glas oddal poslanec SDS Marijan Pojbič, ki se je udeležil le prve redne seje DZ, poznejših sej in posledično glasovanj pa se zaradi zdravstvenih razlogov ni mogel udeležiti. »Sem na bolniškem dopustu zaradi terapij na levem kolku in levi rami. Tako da sem opravičen na vseh dozdajšnjih sejah DZ,« je pojasnil poslanec in dodal, da bo, ko bo zaključil s terapijami, »spet odgovorno prisoten na svojem delavnem mestu«. O svojem zdravstvenem stanju je, kot določa zakon, obvestil tudi parlament. »V DZ imajo bolniški list, ki dokazuje verodostojnost mojih navedb,« je še povedal.

Na dno lestvice prisotnih parlamentarcev, ki so imeli mandat poslanca na vseh dozdajšnjih glasovanjih, sta se uvrstila tudi premierka v odhajanju in najverjetnejša komisarka Alenka Bratušek (ZaAB) in odhajajoči ter, kot kaže, tudi bodoči zunanji minister Karl Viktor Erjavec (Desus). Bratuškova se je udeležila desetih glasovanj, Erjavec pa je svoj glas oddal enkrat manj. Šest glasovanj so izpustili Violeta Tomič (ZL), Miha Kordiš (ZL), Franc Jurša (Desus), Irena Grošelj Košnik (SMC) in Marko Pogačnik (SDS).