Slovenija

V Suhi krajini ne mislijo več čakati

ja
5. 8. 2014, 21.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Občine Žužemberk, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Dobrepolje in Kočevje ne bodo več čakale na odločbo o sofinanciranju za gradnjo suhokranjskega vodovoda. Država pa je spet zatajila.

DL

Suhokranjski vodovod je eden od 11 okoljskih projektov, ki jim država ni dodelila kohezijskih sredstev, pa čeprav so občine naredile vse, kar so morale, celo izbrale izvajalce. Pred dnevi so navedene občine z izvajalcem podpisale pogodbo o izvedbi gradbenih del za omenjeni projekt v višini slabega 1,9 milijona evrov.

Glavni izvajalec je na razpisu dobil posel skupaj s še tremi partnerji: Komunalne gradnje Grosuplje, GPI Tehnika in Kolektor Koling. 

Seveda je v tej pogodbi zajet le njihov lastni vložek, gradnja v vsaki od njih je vezana le na posamezne funkcionalne odseke iz celotnega projekta, ki imajo tudi gradbena dovoljenja. »Ta pogodba je sestavljena tako, da ko bomo dobili odločbo za celoten projekt, bo ta del celotne pogodbe, v kateri bosta opredeljena tudi vložka Evropske unije in države,« je pojasnil Franc Škufca, župan občine Žužemberk, ki je vodila ta medobčinski projekt.

V suhokranjski vodovod je vključenih 11.231 prebivalcev v petih občinah, od tega jih bo 834 priključenih na novo, večinoma v občini Žužemberk. 

Na podpisu pogodbe, ki se je zgodil pred očmi javnosti, je sicer manjkal predstavnik kočevske občine, ta bo to opravil naknadno, pogodbo pa so z glavnim izvajalcem, družbo IMP Promont iz Ljubljane, ki jo je zastopal direktor Tomaž Porenta, podpisali župani Franc Škufca (Žužemberk), Andrej Kastelic (Mirna Peč), Jože Muhič (Dolenjske Toplice) in Janez Pavlin (Dobrepolje).

Glavni izvajalec je na razpisu dobil posel skupaj s še tremi partnerji: Komunalne gradnje Grosuplje, GPI Tehnika in Kolektor Koling. Skupna vrednost projekta je 31,3 milijona evrov, EU naj bi prispevala 20,9 milijona, državni proračun 3,7 milijona evrov, ostalo bodo plačale občine. V suhokranjski vodovod je sicer vključenih 11.231 prebivalcev v petih občinah, od tega jih bo 834 priključenih na novo, večinoma v občini Žužemberk.